U SISKU OBILJEŽENA GODIŠNJICA UTEMELJENJA SPECIJALNE POLICIJE OSA

Tekst: G. L.

Foto: ŽSM/MUP

U Sisku je u srijedu, 15. ožujka 2023. svečano obilježena 32. obljetnica utemeljenja Specijalne jedinice policije OSA, te 20 godina od utemeljenja Udruge specijalne jedinice policije OSA, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da hrvatska policija može biti svima na ponos.

U vrijeme Domovinskog rata, oko 150 specijalca i toliko pripadnika rezervnog sastava OSA-e sudjelovali su u većini obrambenih i oslobodilačkih akcija na brojnim bojištima, među kojima su Bljesak, Oluja, Maslenica, Dubrovnik, Velebit i mnoge druge. Pritom je poginulo osam pripadnika jedinice, a 16 ih je bilo ranjeno.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je tom prilikom da je važno obilježavati značajne događaje i ljude iz hrvatske povijesti, zbog javnosti, ali i generacija koje dolaze. Kazao je također kako i policajci mogu pogriješiti, kao što je i najnoviji slučaj, ali da takvim pojedincima nema mjesta u policiji. Osim toga, ministar Božinović je naglasio da je briga o hrvatskim braniteljima prioritet Vlade RH.

Obljetnice su pripadnicima specijalne policije, među kojima su bili i gosti iz ATJ Lučko, čestitali su i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane Marija Banožića, brigadni general Perica Turajlija i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, dok je na borbeni put jedinice podsjetio predsjednik Udruge OSA Eduard Blagaj. Na svečanosti su još bili ratni zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač, glavni inspektor Hrvatske vojske general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik ATJ Lučko Mato Bilobrk, predstavnici brojnih udruga iz Domovinskog rata i mnogi drugi uzvanici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon