U ŠIBENIKU ZAPOČINJE LJETNA ŠKOLA BIOETIKE I LJUDSKIH PRAVA

Tekst: L. Poslon

Foto: SSMH

U ponedjeljak 1. kolovoza 2022. na tvrđavi Barone u Šibeniku svečano započinje s radom „Ljetna škola bioetike i ljudskih prava“  u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH). Uz organizatore, polaznicima Ljetne škole obratiti će se predstavnici Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

Projekt „Ljetna škola bioetike i ljudskih prava“ petu se godinu zaredom održava u Šibeniku a traje od 1. do 7. kolovoza 2022. Središnji cilj projekata je cjelovita i interdisciplinarna edukacija mladih o aktualnim temama iz područja zaštite ljudskih prava i bioetike. Ove će se godina promišljati o pitanju prava na život, pobačaja, eutanazije, surogatstva, transhumanizma, informiranog pristanka, cijepljenja, javnoga zdravstva i istraživanja na embrionalnim stanicama.

Naime, Ljetna škola bioetike i ljudskih prava odgovor je Svjetskog savez mladih Hrvatska na manjak kritičkog pristupanja bioetičkim sadržajima u Hrvatskoj te neprepoznavanje bioetike kao važne interdisciplinarne discipline. U vremenu kada se bioetički pojmovi u javnom prostoru koriste bez razumijevanja i interpretiraju na različite načine, Svjetski savez mladih Hrvatska želi mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju te im tako osigurati prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova.

Kroz interaktivna predavanja, radionice i debate mladima će biti omogućeno razumijevanje aktualnih bioetičkih pitanja, kao i promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava. Sve je to nužno za razvoj mladih kako bi mogli postati nositelji promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

Podsjetimo, Svjetski savez mladih Hrvatska je podružnica međunarodne organizacije World Youth Alliance koja u svijetu okuplja preko milijun članova. U središtu djelovanja je promicanje i zaštita ljudskih prava temeljenih na neotuđivom ljudskom dostojanstvu putem brojnih edukativnih i kulturnih projekata te zagovaračkih aktivnosti na području Zagreba, Osijeka i Splita.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon