U ŠIBENIKU TONKA JELAČA MARIJANČEVIĆ OTVORILA IZLOŽBU KOJA SE NE PROPUŠTA

Tekst: S. Š. Š.

Foto: I. Buvinić

U utorak, 28. srpnja 2020. je u Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku svečano otvorena samostalna ambijentalna izložba akademske umjetnice Tonke Jelača Marijančević pod nazivom “Arhitektura neba – stvaranje života”. Na otvorenju se okupio veći broj posjetitelja, a izložbu su podržali i mnogi kolege likovni umjetnici: Marinko Jelača, Ivan Midžić, Hana Lukas Midžić, Sandra Radić Parać, Jakša Matošić i drugi. Na otvorenju su govorile voditeljica galerije Antonija Modrušan i umjetnica Tonka Jelača Marijančević. Predgovor izložbe u katalogu potpisuje povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol. Izložba ostaje otvorena do 28. kolovoza 2020. i može se razgledati sve dane osim nedjeljom u terminima od 10-13 sati i od 20-22 sata.

Tonka Jelača Marijančević ambijentalnom izložbom vraća posjetitelja u kontakt s pradavnim korijenima i svrhom koju utjelovljuje sâm život. Oblikovanjem niza elemenata od prirodnih materijala umjetnica nas vraća na prapočetke tj. u svijet svih onih jedinki koje čine osnovu života kakvog danas poznajemo. Ciklus radova sazdan od jednostavnih, ali i izuzetno različitih formi oblikovanih u suptilnoj i naglašeno fragilnoj tehnici papier mâchéa počiva na oblikovanju gnjezdišta odnosno mjesta rađanja i očuvanja života.

Tonka Jelača Marijančević rođena je 1965. godine u Supetru na Braču u tradicionalno klesarskoj obitelji odakle vuče interes za formu. Pohađa srednju umjetničku školu u Splitu i 1983. godine se upisuje na ALU u Sarajevu, smjer kiparstvo, kod prof. Alije Kučukalića, te završava studij 1987. godine. Radila je kao profesor modeliranja te crtanja i slikanja u srednjoj umjetničkoj školi. Radi skulpture, uglavnom instalacije u kaširanom, rižinom papiru i kombinira s drugim materijalima (drvo, metal, žica, teracota) sa svjetlosnim i zvučnim dodacima. Bavi se izradom keramike u raku tehnici te fotografijom, naročito podvodnom. Izlagala je na 12 samostalnih izložbi i više skupnih. Živi i radi u Splitu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon