U SAD ZAPOČELE PRIPREME ZA NOVU SEZONU URAGANA

Tekst: Panopticum

Foto: NOAA

Prisjećanjem na 30 godina od uragana Andrew Sjedinjene Američke Države se užurbano pripremaju za novu sezonu uragana koja upravo započinje na obalama Atlantika. Podsjetimo, uragan Andrew bio je IV. kategorije a počeo se formirati na današnji dan, odnosno 24. kolovoza 1992. godine na jugozapadnom dijelu obala Floride.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) daje vremenske, hidrološke i klimatske prognoze i upozorenja za Sjedinjene Američke Države i njihove teritorije, zatim za susjedne zemlje i oceanska područja radi zaštite života i imovine te unapređenja nacionalnog gospodarstva. NWS podaci čine nacionalnu informacijsku bazu podataka SAD-a kao i infrastrukturu koju mogu koristiti i druge vladine agencije, privatni sektor, javnost i šira globalna zajednica.

Upravo dok ulaze u vrhunac sezone uragana ured za Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (National Oceanic and Atmospheric Administration’s – NOAA) je objavio vijest o dvije nove meteorologinje koje će ove godine krenuti u lov na uragane. Riječ je o mladim meteorologinjama – Sofiji de Solo i Samanthi Timmers koje su nedavno pristupile na poslove u Ured za pomorske i zračne operacije (OMAO).

Ured za pomorske i zračne operacije (OMAO) Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) upravlja flotom od 15 brodova za istraživanje i devet specijaliziranih zrakoplova. Stručni znanstveni timovi sastavljeni su od civilnog osoblja i časnika NOAA-inog časničkog zbora. OMAO također upravlja NOAA-inim programom ronjenja, NOAA-inim programom specijaliziranih brodova i NOAA-inim programom sigurnosti u zrakoplovstvu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon