U PPMHP U RIJECI OTVORENA IZLOŽBA FRANKOPANSKIH GRADOVA I UTVRDA

Tekst: M. Š.

Foto: TZ PGŽ

Povodom obilježavanja 350. godišnjice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom mjestu 1671. godine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci otvorena je u srijedu, 28. travnja 2021. jedinstvena izložba o frankopanskim gradovima i utvrdama. Izložba je manjeg formata i donosi 300 muzejskih predmeta povezanih se s bogatom hrvatskom poviješću od 12. do 17. stoljeća, kada su Frankopani dali izuzetan doprinos u društvenom i političkom životu.

Fotografije i razglednice na izložbi podijeljene su po područjima na kojima su se razvijali frankopanski gradovi – otok Krk s kaštelima, Vinodol, Rijeka, Trsat te Gorski Kotar. Uz utvrde i gradove ilustracijama su prikazana i smaknuća dvojice hrvatskih velikaša, a fotografijama prijenos njihovih posmrtnih ostataka u kripti Zagrebačke katedrale 1919. godine.

Izložba je otvorena do 28. lipnja 2021., a uz postav u muzeju, dostupna je i u digitalnom obliku putem internetske stranice muzeja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon