U PP VELEBIT UREĐENE DVIJE POUČNE STAZE

Tekst: Panopticum

Foto: PP Velebit

Na Baškim Oštarijama uređene su dvije nove poučne staze financirane EU sredstvima. Baške Oštarije koje se nalaze unutar Parka prirode Velebit, rezervata biosfere te ekološke mreže, sa svojom raznolikošću prirodne i kulturne baštine čine savršenu lokaciju za izgradnju i uređenje poučnih staza.

Naime, u sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. -2020. godine, Hrvatske šume prijavile su dva projekta izgradnje poučnih staza na Baškim Oštarijama, unutar GJ “Crna duliba – Metla”. Oba projekta su prihvaćena te financirana iz EU – fondova u iznosu od 1.429,621.06 kn.

Poučna staza “Stupačinovo – Veliki Papratnjak” za svoj početak ima zaseok Stupačinovo, a u šumskom predjelu presijeca poznatu “Premužićevu stazu”. Duga je 3500 metara i obogaćena informativno-edukativnim sadržajima (ploče, smjerokaz, determinacijske table) te vidikovcem.

Druga poučna staza “Pod Filipov kuk” ime je dobila po najjužnijem kuku u sklopu poznatih Dabarskih kukova. Ova vapnenačka gromada mjesto je okupljanja brojnih slobodnih penjača i aplinista. Poučna staza počinje kod crkve sv. Elizabete i duljinom od 1700 metara postavljene su informativno – edukativne ploče. Uređen je i prostor za odmor i boravak posjetitelja, a staza vodi i do izvora “Crno vrilo”.

Održivim višenamjenskim gospodarenjem obogaćene su općekorisne funkcije šume (turistička, rekreativna i zdravstvena) odnosno vrijednosti koje šume pružaju čovjeku. Iako Hrvatske šume 89 posto prihoda ostvaruju prodajom drveta, preuzele su važnu ulogu u regionalnom i ruralnom razvoju RH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon