U PP UČKA ODRŽAN TERENSKI SEMINAR O DIGITALNOM TOPOGRAFSKOM SNIMANJU SPELEOLOŠKIH OBJEKATA

Tekst: Panopticum

Foto: PP Učka

Krajem veljače 2024. održan je Seminar o digitalnom topografskom snimanju u Lovranskoj Dragi, u organizaciji Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza u domaćinstvu SU Estavela i JU Park prirode Učka koja je ustupila na korištenje smještaj u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi za potrebe seminara.

Okupljanje sudionika započeo je večer prije a seminar je službeno započeo dan kasnije  blokom predavanja koji je obuhvaćao teme uvoda u digitalno topografsko snimanje i korištenje DistoX-a, korištenje softvera topoDroid i Qave za crtanje speleoloških objekata te Android uređaja koji se mogu koristiti u tu svrhu uz prikaz tipičnih strategija topografskog snimanja speleoloških objekata. Nakon bloka predavanja započeo je praktični dio seminara. Polaznici su podijeljeni na dvije grupe te dodatno grupirani u parove. Dok je jedna grupa uvježbavala ispravno kalibriranje Distox-a ispred Doma za mlade u Lovranskoj Dragi, druga grupa je započela s digitalnim topografskim snimanjem pećine Oporovina, nedaleko od Lovranske Drage. Po završetku praktikuma, grupe su zamijenile uloge. Zadnjeg dana je program seminara započeo praktičnim radom u grupama na temu izvoza podataka iz TopoDroid-a za daljnju obradu u programima za obradu nacrta i obradu podataka prikupljenih topografskim snimanjem speleoloških objekata. Po završetku praktičnog rada na računalu, predstavljen je program Survey Scraper za automatiziranu obradu podataka snimanja te program za obradu speleoloških nacrta Csurvey i njegove mogućnosti u kombinaciji s TopoDroidom. Prikupljeni su izvezeni podaci digitalnog topografskog snimanja pećine Oporovine te izrađen kolaž svih izrađenih nacrta za usporedbu.

Na seminaru je sudjelovalo 26 polaznika iz 9 speleoloških udruga te 10 instruktora/demonstratora i 3 logističara. Pećina Oporovina pokazala se kao izvrsno mjesto za potrebe terenskog seminara kao i smještaj u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon