U PP GRABOVAČA ODRŽANA RADIONICA O RESTAURACIJI ŠPILJA

Tekst: F. R.

Foto: PMF

U Pećinskom parku Grabovača organizirana je u srijedu, 10. kolovoza 2022. druga po redu dvodnevna radionica o restauraciji špilja. Restauracija speleoloških objekata je aktivnost koja obuhvaća uklanjanje tragova antropogenog djelovanja i vraćanje speleološkog objekta u prirodno stanje. Aktivnosti restauracije mogu biti čišćenje otpada, saniranje, rehabilitacija, obnavljanje ili popravljanje slomljenih dijelova poput siga. Vrlo česta aktivnost restauracije je uklanjanje grafita – potpisa koji su rezultat vandalizma ili su posljedica nekih zahvata.

Nakon uvodnog predavanja, radionica pod vodstvom prof. dr. sc. Nenada Buzjaka s Geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu održana je u špilji Samograd, a radilo se na čišćenju grafita sa stijena raznim tehnikama i čišćenju kanala od sitnog otpada. Uz potpise starije 50 i više godina, zidovi špilje Samograd prepuni su natpisa koji su novijeg datuma, neprihvatljivog su sadržaja, smanjuju estetski doživljaj posjetiteljima i danas ih se više ne tolerira. Osim toga, smatra ih se vandalizmom ili posljedicom lošeg upravljanja u prošlosti.

U radionici su sudjelovali volonteri iz Španjolske i Gruzije koji na području PP Grabovača borave u sklopu projekta „Zaštita prirode 1“ financiranog iz programa Europske snage solidarnosti. Uz Javnu ustanovu „Pećinski park Grabovača“ organizatori radionice su i Geografski odsjek, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta – Zagreb i Speleološki klub Samobor. U prilogu teksta donosimo manju fotogaleriju s radionice.

Podsjetimo, tijekom mjeseca lipnja, srpnja i kolovoza 2022. moguće je obići špilju Samograd uz pratnju vodiča svaki dan, uključujući praznike i blagdane, u terminima: 10.30, 12, 13.30, 15 i 16.30 sati. Najava za posjet špilji potrebna je samo za grupe od 10 osoba na više. Prosječna temperatura špilje Samograd je 8°C, pa se preporučuje topla odjeća uz obaveznu obuću prilagođenu šetnji prirodom.

Uz špilju, možete posjetiti nekoliko poučnih staza, vidikovce, mali biljni vrt s hobitskom kućicom, dječje igralište i druge sadržaje. Dakle, ukoliko se želite maknuti od gužvi i uživati u jedinstvenoj ljepoti „speleološkog muzeja na otvorenom“, posjetite Pećinski park Grabovača.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon