U PEČUHU PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “RJEČNIČKO BLAGO I PUČKA KULTURA MARTINACA”

Tekst: Panopticum

Foto: ZZHM

U organizaciji Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj (ZZHM) i Hrvatskoga kazališta Pečuh 8. lipnja 2022. godine u prostorijama Hrvatskoga kazališta u Pečuhu održano je predstavljanje knjige pod naslovom “Rječničko blago i pučka kultura Martinaca” profesora Ernesta Barića. Tom prilikom o  monografiji je govorio autor Ernest Barić i glavni urednik izdanja, ujedno i ravnatelj ZZHM-a, Stjepan Blažetin.

Tijekom promocije brojna publika je dobila uvid u nastanak, koncepciju i sadržaj knjige, te popratne informacije o zanimljivim nazivima, toponimima, nadimcima, poslovicama i raznim terminima koji se koriste u podravskom naselju, Martincima. Glavni urednik knjige pročitao je dvije recenzije koje potpisuju ugledni profesori iz Hrvatske, dr. Mijo Lončarić i dr. Marija Znika, a mađarski dio knjige recenzirao je dr. János Pesti koji je svojom nazočnošću doprinio predstavljanju izdanja. Njegovu kritičku ocjenu s mađarskog jezika prevela je na hrvatski i pročitala dr. Timea Bockovac.

Svi govornici su istaknuli važnost novoga dvojezičnog hrvatsko-mađarskog izdanja, koje ujedno obnaša funkciju dijalektalnoga rječnika Martinaca i monografije o naselju što uključuje opise povijesne, kulturne i zavičajne pojave spomenutoga podravskog naselja. Na promociji glazbeni dio su izvodili Mješoviti pjevački zbor iz Harkanja i glazbeni sastav Misija ViT, nakon čega je uslijedio svečani prijem za sve uzvanike.

Podsjetimo, dvojezično djelo “Rječničko blago i pučka kultura Martinaca” jezikoslovca Ernesta Barića iznimno je vrijedno jer obuhvatom građe svjedoči o životnosti kraja koji je zastupljen u Rječniku te o jezičnoj i kulturnoj povezanosti ljudi s obiju strana Drave koju ni razna državna ustrojstva ni granice nisu mogli prekinuti. Posebnu težinu monografiji daje vjerodostojnost njegova autora koji je izvorni govornik i martinačkoga i mađarskoga jezika te tako uvjerljiv svjedok opstojnosti riječi i njihovih značenja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon