U OSAM GODINA U HRVATSKOJ SKLOPLJENO 491 ŽIVOTNO PARTNERSTVO

Tekst: R. S. / F. R.

Foto: 45lines

Osam godina je prošlo otkako su dvojica muškaraca po prvi put u Hrvatskoj ozakonila svoju vezu. Naime, od 5. rujna 2014. kad je sklopljeno prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj utaban je prvi društveno-pravni korak u LGBT+ zajednici koja je krenula u stvaranje zajedničkog života kakav muško-ženski bračni par uživa od pamtivijeka. Od tog dana prije osam godina broj ozakonjenih istospolnih veza postepeno se povećava.

Na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave RH mogu se pronaći podaci o sklopljenim životnim partnerstvima pa je tako za 2014. i 2015. godinu objavljen podatak o njih 108, a dogodila se i jedna vrlo brza rastava.Svake sljedeće godine brojka sklopljenih životnih partnerstava kreće se između 47 i 75, najviše u Gradu Zagrebu, Primorsko goranskoj i Splitskoj županiji.

Prema posljednjim podacima u prvom kvartalu 2022. godine vjenčalo se deset istospolnih parova pa, u konačnici, dolazimo do brojke od 491 životnog partnerstva sklopljenog u Hrvatskoj u osam godina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon