U OPTJECAJU MARKE HP O NEMATERIJALNOJ KULTURNOJ BAŠTINI RH

Tekst: M. Š.

Foto: HP/J. Zanki

Od 1. srpnja 2021. godine, Hrvatska pošta (HP) pustila je u optjecaj nove poštanske marke iz serije „Hrvatska nematerijalna kulturna baština – Unesco“. Jedan od motiva na markama je umijeće suhozidne gradnje. Autor izdanja je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a autor fotografije o suhozidima je Ivo Pervan. Nominalna vrijednost maraka iznosi 3,30 kn a marke su izdane u arčićima od 8 maraka. Osim suhozida HP izdala je u istoj seriji i marke s motivima međimurske popevke, zatim godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana i procesije Za križen na otoku Hvaru.

Podsjetimo, suhozidna gradnja umijeće je izrade graditeljskih elementa lomljenim neobrađenim ili neznatno obrađenim kamenom te polaganjem kamenih opločenja i kamenih pokrova bez uporabe vezivnoga materijala. Ovom se tehnikom od pretpovijesnih razdoblja na jadranskom području grade zidovi, podzidi (za terasaste vrtove, ceste, pruge, terase), kućice, crkvice, ograde, bunari i putovi.

Posebnost u suhozidnoj gradnji čine torovi zvani mrgari za razvrstavanje i mužnju ovaca na najjužnijem dijelu otoka Krka, na pasištima u mjestima Baškoj, Jurandvoru i Batomalju, te na susjednom otoku Prviću. Njihov tlocrt podsjeća na cvijet, a slični njima postoje još samo u Walesu (Velika Britanija) i na Islandu.

Suhozidna gradnja karakteristična je za šire područje Mediterana, pa je 2018. upisana kao zajednički prijedlog Cipra, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Španjolske i Švicarske na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnih dobara čovječanstva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon