U OPATIJSKOJ VILLI ANGIOLINI OTVORENA IZLOŽBA TOŠE DABCA

Tekst: M. Š.

Foto: HMT/Grad Opatija

Dugo najavljivana izložba pod nazivom “Opatijski album Toše Dabca” na kojoj su predstavljene Dapčeve fotografske impresije Opatije i Kvarnera, otvorena je u utorak, 11. svibnja 2021. u Villi Angiolini. Izložba donosi opus fotografija snimljenih u krajevima Hrvatskog primorja – panorame i turističke fotografije, ali i ljude i narodne nošnje. Riječ je o dokumentarnim, ali i službenim fotografijama koje su služile za tadašnju turističku promidžbu. Fotografije su 2019. godine od Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prešle u fundus opatijskog Hrvatskog muzeja turizma. Izložba ostaje otvorena do 5. rujna 2021. godine.

Tošo Dabac je poznati hrvatski fotograf i jedan od začetnika Zagrebačke škole fotografije i nositelj socijalnog smjera u fotografiji. Snima život ulice, prosjake, ljude iz naroda, sajmišta, procesije i putujuće cirkusante. Slijede ciklusi portreta, folklora, životinja, arhitekture, krajolika i kulturnih spomenika na kojima radi do kraja života. Još od tridesetih godina 20. stoljeća sudjelovao je na nizu izložbi u zemlji i inozemstvu u društvu tada najznamenitijih svjetskih fotografa. Bio je član Photographic Society of America. Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo dobio je 1967. godine. Arhiv Toše Dabca, kojim upravlja zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, čuva njegov opus od 200 tisuća fotografija i negativa koji je upisan u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon