U OBJAVLJENIM MJERAMA ŠTEDNJE STRUJE U ŠVICARSKOJ NEMA VOŽNJE ELEKTRIČNIM AUTIMA

Tekst: Panopticum/Vikendi.net

Foto: Berner Zeitung

Kako prenose pojedini EU mediji, Švicarsko savezno vijeće izdalo je svoj plan za situacije kada će država i građani morati racionalizirati potrošnju za vrijeme nestašice struje. Naime, rat u Ukrajini promijenio je socioekonomsku dinamiku u većem dijelu EU a posebno u zemljama gdje nije osigurana energetska neovisnost. Jedna od takvih država u Europi je i Švicarska, čije hidroelektrane zimi proizvode mnogo manje struje nego ljeti pa se ova bogata država oslanja na uvoz, uglavnom iz Francuske i Njemačke.

Prema najnovijem predloženom planu švicarskih vlasti, zabranjuje se gotovo sve, a mjere su kapilarne pa uključuju čak i temperature perilice rublja, Netflix i druge streaming servise te električne automobile. U slučaju prijeteće nestašice struje, federalna vlada najprije bi pozvala potrošače na štednju, a potom bi se mjere postupno pooštravale.

Plan za hitne slučajeve sadrži četiri tzv. razine. U prvoj fazi bile bi zabranjene saune, korištenje električnih puhala za lišće, topla voda u javnim toaletima i grijana sjedala na žičarama. Slijede osvjetljenje vrtova i privatnih staza, koje bi bilo dopušteno samo ako služi sigurnosti. Rublje bi se moglo prati samo na 40 stupnjeva, a hladnjaci se ne bi smijeli postaviti na temperaturu nižu od 6 stupnjeva.

Treći korak uključuje elektroničku zabavu i zabranio bi igranje video igrica i gledanje filmova, bilo na DVD-u ili putem streaming servisa poput Netflixa. Za prostorije koje se griju električnim grijalicama vrijedila bi maksimalna temperatura od 18 stupnjeva, a korištenje električnih automobila bilo bi dopušteno samo za apsolutno nužna putovanja. Što se točno smatra apsolutno nužnim do sada je ostalo otvoreno.

Tek u četvrtoj fazi udara se na jednu od najvažnijih gospodarskih grana – turizam: tada je predviđena zabrana rada zasnježivanja skijaških staza i žičara. Osim toga, kina, kazališta, koncerti i sportski događaji bili bi također zabranjeni.

Osim Švicrske, zasad je i Slovenija najavila redukcije struje u javnom sektoru poput gašenja javne rasvjete na pojedinim dijelovima Dars-ovih autocesta. Rasvjeta bi ostala uključena samo u tunelima i na važnijm raskrižjima slovenskih autocesta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon