U NSK SVEČANO OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ROMA

Tekst: B. D.

Foto: HRT

Na današnji dan svake se godine obilježava Svjetski dan Roma u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma, a koji je održan prije pedeset godina u Londonu. Tada su donesene važne odluke za romsku zajednicu, poput naziva romskog naroda, himne, jezika i zastave. Povodom toga u četvrtak, 8. travnja 2021. je održana svečanost u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) na kojoj su uz uzvanike sudjelovali članovi Saveza Roma u RH “KALI SARA”, zatim premijer Andrej Plenković,  saborski zastupnik Veljko Kajtazi, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i mnogi drugi.

Osim toga, i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je čestitku povodom Svjetskog dana Roma u kojoj među ostalim naveo kako danas, u samostalnoj Republici Hrvatskoj Romi imaju svoju državu, državu koja ih želi kao ravnopravne sugrađanke i sugrađane, no isto tako i državu koja, svjesna jedinstvene sudbine i životnih prilika Romkinja i Roma, osim formalnog priznanja manjinskog statusa mora preuzeti posebnu odgovornost za poboljšanje njihovih životnih prilika.

Podsjetimo, Nacionalnim planom za uključivanje Roma u razdoblju od 2021. do 2027. godine Vlada Republike Hrvatske nastavlja voditi brigu o uključivanju najmarginalniziranije skupine – Roma u hrvatsko društvo te kontinuitet u području javnih politika usmjerenih na poboljšanje položaja Roma, započet donošenjem Nacionalnog programa za Rome iz 2003. godine, a u skladu s praksom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Krug dionika uključen u proces izrade Nacionalnog plana za uključivanje Roma postavljen je široko te je posebna pozornost posvećena sudjelovanju Roma kroz procese koji su uključivali regionalnu i lokalnu razinu, kao i nacionalne aktivnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon