U NEDOSTAKU OSUDE EGZEKUTORA I NALOGODAVACA MALTEŠKA DRŽAVA SAMU SEBE PROGLASILA KRIVOM ZA UBOJSTVO NOVINARKE

Tekst: Panopticum

Foto: Reuters

Prema objavi britanskog BBC-a i još nekih medija u EU istraga ubojstva malteške novinarke Daphne Caruane Galizije koje se dogodilo 2017. godine utvrdila je da je za njezinu smrt odgovorna država Malta. Naime, u dostupnom izvješću koje prenose lokalni mediji stoji da malteška država nije uočila ni prepoznala da postoji rizik po život novinarke i nije poduzela odgovarajuće korake da bi ga izbjegla. U zaključku izvješća na 437 stranica stoji da je malteška država “stvorila ozračje nekažnjivosti koje kreiraju najviši ešaloni” i da je postojala “neopravdana bliskost” između velikih poduzeća i vlade.

Podsjetimo, malteška novinarka Caruana Galizia ubijena je u napadu automobilom bombom nedaleko od svojeg doma u listopadu 2017. godine. Istraga je rezultirala ostavkom malteškog premijera Josepha Muscata 2019., pošto je ustanovljena upletenost njegovih bliskih suradnika. No malteški premijer je tada negirao optužbe o korupciji budući je novinarka Caruana Galizia, koju su nazivali “Wikileaks žena” razotkrila koruptivne mreže u zemlji i inozemstvu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon