U MALINSKOJ ZAVRŠEN 8. HRVATSKI GEOGRAFSKI KONGRES

Tekst: Panopticum

Foto: PMF

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta u Zagrebu i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Malinskoj na otoku Krku u petak, 6. listopada 2023. završio je 8. hrvatski geografski kongres pod temom “Geografski odgovori na izazove suvremenog svijeta u 21. stoljeću” i obilježavanje 140 godina visokoškolske nastave geografije u Hrvatskoj koja je osnovana pri tadašnjem Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu 1883. godine.

Skup je imao međunarodni karakter jer je na njemu bilo prezentirano više od 80 izlaganja, a osim iz Hrvatske sudjelovali su i geografi iz drugih zemalja EU. Izlaganja su se odvijala u hotelu Malin, zatim u Interpretacijskom centru maritimne baštine – DUBoak a posljednjeg dana kongresa geografi su se družili na cjelodnevnom terenskom dijelu kongresa koji se održao na otoku Krku.

Cilj kongresa bio je sagledavanje razvoja znanstvenog polja geografije, odnosno praćenje rezultata istraživanja geografije i srodnih znanosti koje se bave prostorno orijentiranim istraživanjima, ponajprije u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju. Temom ovog nacionalnog kongresa nastojalo se ukazati na geografski pristup istraživanjima promjena koje su se dogodile od održavanja zadnjeg kongresa, a od kojeg se značajno promijenio svijet u kojem živimo. Na posljednjem kongresu predloženo je da se 8. hrvatski geografski kongres održi na jednom od hrvatskih otoka.

Naime na neke od izazova s kojima se suočavamo geografi u svijetu i u Hrvatskoj moraju davati svoje odgovore i to ne samo s akademskog aspekta, već i s aspekta rješenja koja geografska istraživanja nude za određene probleme prirodne i društvene sredine u Hrvatskoj.

Organizatori kongresa bili su Hrvatsko geografsko društvo – najstarije u ovom dijelu Europe u suorganizaciji s Geografskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon