U MADRIDU SE OTVARA ZA JAVNOST NEOKLASICISTIČKA PALAČA LIRIJA

Tekst: Panopticum

Foto: El Pais

Jedan od skrivenih dragulja Madrida, koji je do sada bio dostupan samo privatnim gostima ili ljubiteljima umjetnosti koji su bili spremni da budu skoro tri godine na listi čekanja, neoklasicistička Palača Lirija, otvoriti će svoja vrata za javnost 19. rujna 2019. godine.

Da podsjetimo, palača Lirija je dom 19. kneza od Albe, koji je nosio najvišu titulu španjolskog plemstva – Grande, jedne od najstarijih i najbogatijih aristokratskih kuća, može se pohvaliti slikama Francisca Goje, Diega Velázqueza i Paula Rubensa te jedinstvenom bibliotekom s pismima koja je napisao Cristofor Colombo i prvim izdanjem Don Quijota.

Naime, zgrada iz 18. stoljeća treća je palača koju je obitelj Alba otvorila za posjetitelje i turiste od 2016. godine u nastojanju da očuva nasljeđe obitelji, koje je zabranjeno prodavati zbog njegovog povijesnog značaja za Španjolsku.

U Palači Lirija, u kojoj je posljednja kraljica Francuske i supruga Napoleona III, María Eugenia de Montijo, umrla u egzilu 1920. godine, turističke grupe od 20 posjetitelja moći će posjetiti prizemlje i prvi kat palače svakih 30 minuta uz plaćenu ulaznicu od 14 eura po osobi. Osim toga, 19. knez od Albe, Carlos Fitz-James Stuart y Martínez de Irujo i njegova obitelj će i dalje nastaviti stanovati na drugom katu palače, koja je obnovljena nakon teških oštećenja koje je zadobila u bombardiranju tijekom Španjolskog građanskog rata, a koji je trajao od 1936. do 1939. godine. Obitelj Alba datira još iz 14. stoljeća, a njeno današnje bogatstvo se procjenjuje između 600 milijuna i 3,5 milijardi eura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon