U MADRIDU ODRŽANA RADIONICA ZA BORBU PROTIV RASIZMA I DISKRIMINACIJE PREMA MUSLIMANIMA

Tekst: D. Sremiš

Foto: ULJPPNM

Međunarodna radionica o sinergijama i dobrim praksama u borbi protiv rasizma i diskriminacije prema Muslimanima održala se 25. lipnja 2019. godine u Madridu u organizaciji Europske komisije i pod vodstvom koordinatora za borbu protiv antimuslimanske mržnje te pod pokroviteljstvom dviju stručnih skupina na visokoj razini koje vodi Komisija o borbi protiv rasizma i ksenofobije te o nediskriminaciji, jednakosti i raznolikosti.
U cilju borbe protiv netolerancije i diskriminacije Muslimana u Europskoj uniji, kao ključni prioritet pokazala se potreba za jačanjem sinergije i suradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva koje provode aktivnosti na terenu u borbi protiv netrpeljivosti, zločina iz mržnje i diskriminacije.
Organizirana radionica imala je za cilj okupiti predstavnike javnih vlasti u državama članicama EU i organizacijama civilnog društva kako bi razgovarali o strategijama, alatima i metodama za rješavanje sve veće netolerancije, rasizma i diskriminacije usmjerene na Muslimane (ili ljude koji se smatraju Muslimanima). Kroz teme radionice, sudionici su se upoznali s postojećim dobrim praksama i raspravljali kako se na terenu može ojačati uzajamno povjerenje i suradnja. U skladu s tematskim fokusom usvojenim na konferenciji od 3. prosinca 2018. godine, radionica se usredotočila na promicanje tolerancije kroz obrazovne inicijative i kampanje te na poticanje različitosti kako bi se odgovorilo na diskriminaciju Muslimana u pristupu radnim mjestima i uslugama. Republiku Hrvatsku na radionici predstavljao je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Alen Tahiri.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon