U LOVU NA VELIKU TUNU – BIG GAME 2016

U sunčanu i toplu subotu, posljednjeg jesenskog vikenda na prijelazu iz rujna u listopad, točnije 1. listopada 2016. godine, u Jezerima, malom ribarskom mjestu na otoku Murteru, u predvorju kornatskog arhipelaga, nakon tri dana intenzivnog ribolova, završilo je ovogodišnje, 18. natjecanje po redu, Big Game Fishing – Jezera 2016. Prema riječima organizatora, zbog ciklonalnog poremećaja nad Jadranom, a kasnije i jakog juga, organizatori su bili primorani skratiti natjecanje za jedan dan. Voditeljica natjecanja u Jezerima na otoku Murteru bila je gospođa Ervina Tomin i gospodin Marinko Pavlić – predsjednik ŠRD Punta Rata. Ugodno

rsz_tuna-fishing (1)

Tekst: Marko Tomić

Foto: Ervina Tomin

U sunčanu i toplu subotu, posljednjeg jesenskog vikenda na prijelazu iz rujna u listopad, točnije 1. listopada 2016. godine, u Jezerima, malom ribarskom mjestu na otoku Murteru, u predvorju kornatskog arhipelaga, nakon tri dana intenzivnog ribolova, završilo je ovogodišnje, 18. natjecanje po redu, Big Game fishing – Jezera 2016.

22 RIBOLOVNE EKIPE

Prema riječima organizatora, zbog ciklonalnog poremećaja nad Jadranom, a kasnije i jakog juga, organizatori su bili primorani skratiti natjecanje za jedan dan. Voditeljica natjecanja u Jezerima na otoku Murteru bila je gospođa Ervina Tomin i gospodin Marinko Pavlić – predsjednik ŠRD Punta Rata. Ugodno druženje svih natjecatelja s njihovim obiteljima i prijateljima odvijalo se svih dana ribolovnog natjecanja na terasi restorana ACI marine u Jezerima uz dalmatinske delicije i ugodne ritmove dalmatinskog lokalnog benda.

Kotizacija po natjecatelju je iznosila nekoliko tisuća kuna a ukupno je u konačnici sudjelovalo 22 ekipe iz nekoliko zemalja. Službenu sudačku ekipu Big Game fishinga sačinjavalo je četvero sudaca. Prema natjecateljskoj specifikaciji za ulov tune bila je određena minimalna dužina ribe od 135 cm, odnosno težina od minimalno 50 kilograma.

EKOLOŠKE UDICE

Međunarodno ribolovno natjecanje odvijalo se u akvatoriju južno od otoka Murtera, nedaleko svjetionika Blitvenica i na površini od nekoliko kvadratnih kilometara. Udaljenost od luke Jezera do ribolovne pozicije blizu svjetionika Blitvenice bila je približno oko 25 nautičkih milja. Svaki dan natjecanja na poziciju ulova odlazilo je iz marine u Jezerima oko dvadesetak specijaliziranih brodova – fishermana, svih boja i dužina. Prema informacijama organizatora natjecanja na mamljenje tuna utošeno je nekoliko kašeta sardela po sudioniku natjecanja, što ukupno iznosi preko jedne tone male plave ribe. Kao mamci na udicama korištene su uglavnom sardele.

Iako su Jezera poznata kao staro ribarsko naselje i prema nekim zapisima prvo mjesto na hrvatskom dijelu Jadrana u udičarenju na tunu, današnje vrijeme donjelo je neke novine u ribarskim alatima. Suvremena tehnologija udičarenja i briga za plavo-zeleni planet donjela je na tržište ekološke udice koje su svi sudionici natjecanja koristili u ovom međunarodnom ribolovu na tune. Naime, prilikom ulova manjih primjeraka, tune se snime i sudački boduju, te se puštaju natrag u more. Tom prilikom reže se ribički najlon na najkraću moguću mjeru, a udica ostaje u tuni nekoliko dana dok se organski ne razgradi i potpuno nestane iz tijela ribe.

POSEBAN VID TURISTIČKE PONUDE

Big Game fishing (BGF) u Jezerima zasigurno spada u poseban vid turističke ponude Republike Hrvatske. Osim toga, oodržava se izvan glavne turističke sezone, dakle, u posezoni.

BIG GAME 2016. _pobjednik

U natjecateljska tri dana ovog ribolovnog međunarodnog natjecanja ulovljena riba pobjedničke ekipe je sudački bodovana s 490 bodova. Posljednjeg dana natjecanja i nakon sudačke verifikacije, zatim vaganja ulova te pregleda službenog video zapisa u ranim večernjim satima, ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg Big Game fishinga u Jezerima na svečanoj ceremoniji je proglašen kapetan natjecateljske ekipe broj 2., gospodin Andreas Stach iz Njemačke sa broda „Blue Marlin II“ i s ukupno osvojenih 490 bodova. Uz svečanu dodjelu diploma, odličja i pehara pobjednik je dobio bankovni ček organizatora sa respektabilnim iznosom obzirom na aktualne hrvatske financijske prilike.

Svečana ribarska fešta u Jezerima na otoku Murteru nastavila se dugo u noć s prigodnom glazbom i uz druženje mnogobrojnih turista koji su s posebnim zanimanjem pratili događaje ribolovnih velemajstora i lokalnih turističko-sportskih entuzijasta.

BIG GAME FISH 2016

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon