U LONDONU ODRŽANA PRVA GLOBALNA KONFERENCIJA ZA SLOBODU MEDIJA

Tekst: Panopticum

Foto: MK RH

Državni tajnik Krešimir Partl iz Ministarstva kulture RH u pratnji  načelnice Samostalnog sektora za medije Nives Zvonarić, prisustvovao je prvoj Globalnoj konferenciji za slobodu medija u Londonu 10. i 11. srpnja 2019. godine koju su organizirali britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt i kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland.
Globalna konferencija za slobodu medija dio je međunarodne kampanje čiji su ciljevi promicati slobodu medija, poboljšati sigurnost novinara i medijskih djelatnika te im omogućiti neometan rad, smanjiti napade na novinare te olakšati ograničenja države vezano za slobodu medija i izražavanja. Na konferenciji je održano niz panela o slobodi medija, izgradnji povjerenja u medije, zaštiti novinara te održivosti i razvoju medija. Među ostalima, na plenarnoj sjednici govorili su ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland, ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt, posebna izaslanica Ministarstva vanjskih poslova za slobodu medija Amal Clooney,  glavna direktorica UNESCO-a Audry Aouzlay i glavni direktor BBC-a Tony Hall.
Usvojen je tekst globalne obveze vezano za slobodu medija te je najavljeno osnivanje Globalnog fonda za zaštitu slobode medija u okviru Ujedinjenih nacija, koji će pružati potporu novinarima, pokrivati sudske troškove, osnovati i širiti mrežu podrške kako novinarima, tako i vladama da razviju nacionalne akcijske planove za slobodu medija. Također je najavljeno osnivanje nezavisne skupine pravnih eksperata koja će davati preporuke vladama koje žele ojačati pravne mehanizme u zaštiti slobode medija. Zaključeno je da će se konferencija ubuduće održavati svake godine kako bi se usporedili rezultati i nastavilo s kontinuiranim zalaganjem država za slobodu medija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon