U LJETNOM REDU LETENJA 2024. ZAGREB POVEZAN S REKORDNIH 66 DESTINACIJA

Tekst: L. C. M.

Foto MZLZ

U ljetnom redu letenja 2024. koji počinje u nedjelju, 31. ožujka 2024. , Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) najavljuje ponudu odredišta i povezanost Zagreba s novim destinacijama. Tijekom zimskog reda letenja 2023/2024. MZLZ je zabilježila 13% više putnika u odnosu na prethodnu zimu, a u 2023. ostvareno je povećanje od 8% u odnosu na predpandemijsko razdoblje.

Rezultati zimskog reda letenja 2023/2024.

Ovim rezultatima u zimskom redu letenja 2023/24. doprinijeli su Irski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Ryanair, koji je tijekom zimske sezone povezivao Zagreb sa ukupno 19 linija, pri čemu je uveo i novo odredište, zračnu luku Lanzarote nadomak Las Palmas-a na tenerifskom otočju. Iz Zagreba se tako moglo letjeti do popularnih odmorišnih destinacija poput Malte, španjolske Malage i grčkog Paphosa.

Nadalje, Grčki nacionalni avioprijevoznik Aegean je nakon četverogodišnje pauze ponovno pokrenuo zimske letove produljenjem svoje sezonske linije između Zagreba i Atene, a Turski niskotarifni avioprijevoznik Pegasus Airlines je u siječnju ove godine otvorio liniju iz Zagreba do zračne luke Sabiha Gökçen u Istanbulu i to dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom.

Trend rasta tijekom zimskog razdoblja realizirali su i domaći zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines produljenjem linije između Zagreba i Mostara u zimskom redu letenja te zrakoplovne tvrtke poput Lufthanse, Qatar Airwaysa, Fly Dubaia i poljskog LOT-a koji su povećali svoje kapacitete češćim frekvencijama i korištenjem većih zrakoplova.  Zrakoplovne kompanije Turkish Airlines, Air Serbia i KLM su povećali rezultate razine predpandemijskog prometa u ukupnom kapacitetu, povećavši broj sjedala prema Zagrebu za više od 50%.

Povratak izravne linije za Seoul

Nakon petogodišnje pauze, Zagreb će ponovno biti povezan izravnom linijom sa Seulom.  Riječ je o novom zrakoplovnom prijevozniku iz Južne Koreje, T’way Air.  Potrebno je istaknuti kako je upravo Zagreb prva linija  T’Way Aira  u Europi. T’Way Air će povezivati Seoul i Zagreb 3 puta tjedno, od 16. svibnja do 26. listopada 2024. i to zrakoplovnima tipa Airbus A330-300 ukupnog kapaciteta od 347 sjedala.

Kako smo već najavali, kanadski prijevoznik Air Transat najavio je raniji početak operacija i dodatnu rotaciju na tjednoj bazi u odnosu na 2023. godinu.  Zagreb i Toronto biti će povezani direktnom linijom od početka svibnja do početka listopada 2024., a u samoj špici sezone linija će prometovati čak 4 puta tjedno na zrakoplovima tipa Airbus A330-200 ukupnog kapaciteta od 345 sjedala.

10 novih destinacija u 2024. godini

U ljetnoj sezoni 2024. MZLZ očekuje nastavak rasta prometa na bazi najava novih i povećanja kapaciteta na postojećim zrakoplovnim linijama.

Primjerice, niskotarifni prijevoznik Ryanair je za ljetni red letenja u 2024. godini najavio otvaranje 5 novih linija iz Zagreba za destinacije Alicante, Gironu i Palmu de Mallorcu u Španjolskoj, Marseilles u Francuskoj i Pisu u Italiji.  Sve spomenute operacije Ryanair započinje već s početkom ljetnog reda letenja, odnosno od 31. ožujka 2024. i prometovati će 2 puta tjedno. Ryanair planira ukupno 20 tjednih letova iz Zagreba tijekom 2024. čime će glavni grad Hrvatske povezivati 30 destinacija i 105 dvosmjernih letova na tjednoj bazi.

Također, Croatia Airlines u ljetnom redu letenja otvara tri nove linije iz Zagreba za Stockholm, Berlin i Tiranu. Linije prema Stockholmu i Berlinu započinju 20. i 21. svibnja 2024. u frekvenciji tri puta tjedno, dok je pokretanje linije za Tiranu predviđeno za 14. lipnja i to  dva puta tjedno.  Sve nove linije biti će dostupne u razdoblju do 25. listopada 2024., odnosno do samog kraja ljetnog reda letenja. Naime, Croatia Airlines u Zagrebu ima najveći udio prometa u odnosu na sve druge zrakoplovne prijevoznike i održava cjelogodišnje izravne linije povezujući Zagreb s najvećim zračnim lukama u Europi poput London Heathrowa, Charles de Gaulle u Parizu, Brusselesa, Amsterdama, Frankfurta, Minhena, Züricha, Kopenhagena, Rima, Atene i Beča, te Barcelone, Mostara, Sarajeva i Skopja. Croatia Airlines će u ljetnom redu letenja izravno povezivati Zagreb s ukupno 5 domaćih i 18 međunarodnih destinacija.

Linije za Španjolsku, Italiju i Francusku

Španjolski nacionalni prijevoznik Iberia je najavio nastavak prometovanja između Zagreba i Madrida već od kraja ožujka ove godine s najavom povećanja kapaciteta za više od 50% u odnosu na 2023.

Niz drugih zrakoplovnih tvrtki je najavilo povećanje kapaciteta u Zagrebu. Turkish Airlines planira povećanje od 4 tjedna leta između Zagreba i Istanbula, čime će ova dva grada povezivati 18 puta tjedno, dva puta dnevno, a određenim danima i do tri puta dnevno.  Nizozemski KLM će letjeti između Zagreba i Amsterdama sa većim zrakoplovima, a francuski i njemački nacionalni prijevoznici Air France i Lufthansa planiraju značajno povećanje broja tjednih letova između Zagreba i Pariza, odnosno Münchena.

Zagreb također očekuje povećanje broja letova do Dubaia i Dohe. Fly Dubai je najavio svakodnevne letove na liniji Zagreb-Dubai što je povećanje od 2 tjedna leta, dok katarski nacionalni prijevoznik Qatar Airways od samog početka ljetnog reda letanja planira operacije od 10 tjednih letova na liniji za Dohu, što je rast od 3 tjedna leta u odnosu na prvi dio ljetne sezone 2023.

6 domaćih i 60 međunarodnih linija

Međunarodna zračna luka Zagreb kontinuirano već sedmu godinu za redom, od otvorenja novog putničkog terminala, dobiva nagrade za kvalitetu usluge. Tako je u ožujku, 2024. osvojila prestižnu ACI World nagradu za lakoću/ugodnost u iskustvu putovanja (Easiest Airport Journey in Europe). Posebno je značajno što je zračna luka uvrštena i u elitni klub zračnih luka – Listu izvrsnosti generalnog direktora ACI World 2023. Podsjetimo, trenutno je takvih samo 8 zračnih luka u svijetu.

Slijedom svih navedenih najava, očekuje se kako će Zagreb u 2024. biti povezan s ukupno 66 destinacija: 6 u domaćem i 60 u međunarodnom prometu. Tijekom ljetne sezone u 2024. ukupno 20 zrakoplovnih prijevoznika će letjeti u redovnom redu letenja, a to su: Aegean, Air France, Air Serbia, Air Transat, Austrian Airlines, British Airways, Croatia Airlines, Eurowings, FlyDubai, Iberia, KLM, LOT, Lufthansa, Norwegian Air, Pegasus Airlines, Qatar Airways, Ryanair, Trade Air, Turkish Airlines i T’way Air.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon