U KRIŽEVCIMA OTVORENA ZVJEZDARNICA!

Tekst: dr. sc. T. Marjanac

Foto: M. Čalogović

U četvrtak 20. travnja 2023. g. otvorena je u Križevcima zvjezdarnica, najnovija i najmodernija u Hrvatskoj. Plod je to entuzijazma i poduzetnosti križevačkih astronoma dr. sc. Andreja Dundovića i dr. sc. Petra Pavlovića, i odraz uspješne sinergije s lokalnom zajednicom.

Za naše prilike to je gotovo nezamisliv pothvat, jer je zgrada zvjezdarnice (slika 1) sagrađena i opremljena u samo dvije godine! Ukupna vrijednost te kapitalne gradske investicije je oko 3 milijuna kuna, a sve osim teleskopa (slika 2) su izradile domaće tvrtke! Iza projekta Križevačke zvjezdarnice stoje Križevačka astronomska udruga Perzeidi, udruga P.O.I.N.T, Pučko otvoreno učilište Križevci, Grad Križevci, Zaklada Volim Križevce, a većina potrebnih sredstava u iznosu od 2.471.442,91 kn (328.016,84 e) je osigurana iz EU socijalnog fonda putem projekta SPARK (Sinergija Prirodoslovaca, Astronoma i Računaraca Križevaca).

Slika 1: Zgrada Križevačke zvjezdarnice s impresivnom kupolom koju je izradila lokalna tvrtka Metal 5 d.o.o. s Kalnika i prostranom terasom za promatranje neba

Slika 2: U kupoli zvjezdarnice smješten je zrcalni teleskop GSO RC s promjerom primarnog zrcala od 16″ (40,6 cm)

Križevačka zvjezdarnica je sagrađena u samom centru grada, odmah do Gradske knjižnice Franjo Matković u neposrednoj blizini srednje škole. Zašto baš tamo? Prema riječima dr. sc. Andreja Dundovića, želja im je bila da zvjezdarnica bude lako dostupna djeci i javnosti, da svim zainteresiranima omogući pogled u svemir, da bude centar u kojem će se popularizirati znanost na dobrobit cijele zajednice, da podigne kvalitetu života u gradu koji privlači, a ne odbija mlade stručnjake.

Svečano otvorenje Križevačke zvjezdarnice privuklo je dvjestotinjak gostiju, među kojima su uz predstavnike domaćina bili i predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta Sjever (Koprivnica i Varaždin), Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Križevcima, Hrvatskog astronomskog saveza, Astronautičkog i raketnog saveza Hrvatske, Zagrebačke zvjezdarnice, astronomskih društava AD “Leo Brenner”, AD Korenica, AD Varaždin, AD Koprivnica, AD “Kumova slama”, udruge ProGEO-Hrvatska, načelnici općina Jelsa, Kalnik, Sv. Petar Orahovac, Gornja Rijeka, Koprivničko-Križevačke županije, te brojnih gradskih i županijskih ustanova i organizacija, te izaslanik Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića ujedno i župan g. Darko Koren!

Slika 3: Gradonačelnik Križevaca g. Mario Rajn je podsjetio na rani početak projekta izgradnje zvjezdarnice, i poželio astronomima uspješan rad

Nakon svečanog otvorenja, posjetitelji su pohrlili u obilazak Zvjezdarnice, i procjenjuje se da ih je samo u nekoliko poslijepodnevnih sati bilo preko 500! Društvena korist ove nove Križevačke ustanove već je u nekoliko sati opravdala sva ulaganja i očekivanja lokalne zajednice, jer posjetitelji i dalje svakodnevno pristižu!

Križevačka Zvjezdarnica nije sama sebi svrhom, već je dio novoosnovanog Kozmološkog centra koji je znanstveno-obrazovni centar posvećen “istraživanju svemira i promicanju tematike svemira” kako su to opisali sami osnivači. Kozmološki centar je već počeo s radom, pa je izdao i prvi broj stručnog glasila “Kozmologija”!

Pred Križevačkim astronomima je tek sada pravi izazov, da na krilima dosadašnjeg entuzijazma kroče dalje u promociji znanosti, istraživanju svemira, promišljanju boljih i uspješnijih strategija za privlačenje mladih i njihovo usmjeravanje prema zvijezdama, koje su bar u prenesenom smislu – sad postale lakše dohvatljive.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon