U INDIJI I PAKISTANU ZABILJEŽENI EKSTREMNI TOPLINSKI VALOVI OD 62°C

Tekst: Copernicus/Panopticum

Foto: Climate Emergency

Praćenje temperatura na planeti satelitiskim nadzorom putem termalnih kamera zabilježili su krajem travnja i početkom svibnja 2022. godine toplinske valove u Pakistanu i Indiji u trajanju od uzastopna četri intenzivno vruća dana, gdje je temperatura tla, a ne zraka, iznosila vrtoglavih 62°C.

Trenutni ekstremni temperaturni rezultati koji pokazuju maksimalne vrijednosti koje prelaze uobičajene temperature (Land Surface Temperature – LST) u tom dijelu svijeta zabilježeni su, odnosno prikupljeni su dana 29. travnja 2022. godine.

Podsjetimo, Pakistan se proteže između 24. i 37. stupnja sjeverne geografske širine i ima površinu od 796.095 km² dok se Indija proteže sjeverno od ekvatora, odnosno između 8° i 37° sjeverne zemljopisne širine s ukupnom površinom od 3.287.263 km². Usporedbe radi, Republika Hrvatska je smještena između 42 i 46 stupnja sjeverne geografske širine a u velikom djelu je presjeca  45 paralela koja dijeli sjevernu polutku Zemlje na jednake dijelove, a predstavlja drugu paralelu po važnosti nakon ekvatora.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon