U HRVATSKOJ ZA USKRS BORAVI SVEGA 10 POSTO TURISTA USPOREĐUJUĆI BROJKE PRIJE KORONE

Tekst: B. D.

Foto: S. H.

Iako se u Hrvatsku od 1. travnja 2021. može ući s negativnim brzim antigenskim testom uz prethodno ispunjavanje najave dolaska preko internetske aplikacije Enter Croatia, stanje bookinga u turističkim objektima duž jadranske obale nije nimalo sjajno. Prema neslužbenim podacima HTZ-a, državnog statističkog ureda zaduženog za brojanje turista, u Hrvatskoj trenutno boravi oko 18 tisuća turista, od kojih je dvije trećine stranih. Najviše stranih turista u Hrvatsku za Uskrs je stiglo iz Njemačke, Austrije, BiH, Češke i SAD-a. Od ukupnog broja gostiju, najviše turista trenutno boravi u Istri, zatim u hrvatskom primorju te u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Posebno otežavajuću ovogodišnju okolnost za hrvatski turizam predstavlja odluka njemačke vlade da Hrvatsku stavi na crvenu listu, odnosno proglasi rizičnim područjem za zarazu koronavirusom. Obzirom da Njemačka predstavlja jedno od najznačajnijih turističkih tržišta za naš turizam ova odluka, kako pišu pojedini njemački mediji, predstavlja udarac u pokušaju da se u Hrvatsku privuku turisti za vrijeme Uskrsa ali i lošu najavu za daljnji tijek turističke sezone na Jadranu.

Statističke usporedbe radi, tijekom uskrsnih blagdana 2019. godine, dakle prije epidemijeme korone, u Hrvatskoj je boravilo 10 puta više gostiju, odnosno 180 tisuća turista, koji su u sedmodnevnom periodu državnog praznika ostvarili oko 570 tisuća noćenja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon