U HRVATSKOJ PRVI DAN LJETA ZAPOČINJE U KARLOVCU

Tekst: F. R.

Foto: DHMZ/L. H.

U srijedu, 21. lipnja 2023. u 16:57 sati započinje ljetni solsticij i službeni početak ljeta za sjevernu hemisferu. Sunce će sjati izravno preko Rakove obratnice, dok će Sjeverni pol doseći svoj maksimalni nagib prema suncu, što je najduži dan u godini. Ljetni solsticij je jedan od dva dana u godini – dva značajna prirodna praznika – kada bismo dio naše pozornosti trebali podariti Suncu.

Sunce na ljetni solsticij dostiže svoju najveću kutnu udaljenost u odnosu na ekvator. Hrvatski naziv za solsticij je suncostaj (latinski sol; sunce i sistere; stajati). Točka suncostaja je trenutak kad je nagnuta os našeg planeta u određenoj hemisferi najbliža Suncu. Početak ljeta ne događa se uvijek na isti dan, već ljeto može početi u razdoblju od 20. do 22. lipnja, ovisno o tome kada Sunce dostigne svoju najvišu točku.

Povodom toga nije na odment spomenuti kako se jedino u Karlovcu stiče jedinstveno srednjoškolsko meteorološko obrazovanje u Hrvatskoj. Naime, jedina škola u Hrvatskoj koja obrazuje meteorološke tehničare je Šumarska i drvodjeljska škola u Karlovcu. Srednje meteorološko obrazovanje u ovoj školi donosi ne samo stručno znanje iz meteorologije, već i kvalitetne temelje za daljnje školovanje na fakultetima i veleučilištima.

Budući meteorološki tehničari u ovoj školi u Karlovcu stječu znanja iz fizike, matematike, kemije i geografije, ali i detaljna znanja iz područja meteorologije. Meteorologija, kao znanstvena disciplina fizike, proučava sastav i strukturu atmosfere te pojave i procese koji se u njoj javljaju.  Podsjetimo, Šumarska i drvodjeljska škola u Karlovcu još od školske godine 2000./2001. nudi četverogodišnje srednje meteorološko obrazovanje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon