U HRVATSKIM SKLADIŠTIMA SE NALAZI PREKO MILIJUN DOZA CJEPIVA PROTIV KORONE

Tekst: L. G.

Foto: D. L.

Novi val zaraze koronavirusom u Hrvatskoj je počeo krajem lipnja 2022., otkada se bilježi povećani udio pozitivnih u ukupno testiranima. Najviše novozaraženih imaju Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija dok je najpovoljnija situacija u Virovitičko-podravskoj županiji, koja je u četvrtak, 28. srpnja 2022. imala samo troje novozaraženih.

Prema dostupnim službenim objavama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na prostorima RH cirkuliraju podvarijante omikrona BA.2, BA.4 i BA.5. Najnovijoj podvarijanti koronavirusa najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema nastave.

Također, posljednjeg tjedna mjeseca srpnja 2022. uočljiv je i porast broja hospitaliziranih i umrlih, no to nije povećalo interes za cijepljenje pa se dnevno cijepi svega 300 do 400 osoba, a prvom dozom manje od 50 u cijeloj Hrvatskoj.

Obzirom na nastalu situaciju u HZJZ-u zasad ne razmišljaju o mogućnosti ponovnog uvođenja covid potvrda na jesen. Međutim, kako se u javnosti u zadnje vrijeme razvila polemika o tome koliko zaštitne maske uopće štite od novih varijanti virusa, u HZJZ-u ističu da su one, uz poštivanje fizičke distance, i dalje temelj prevencije širenja kapljičnih infekcija.

Po statistici HZJZ-a, u Hrvatskoj je do sada 57,76 posto ukupnog stanovništva završilo cijepljenje, 23,26 posto primilo je dodatnu, treću dozu dok je 2.014 osoba primilo drugu docjepnu, tzv. četvrtu dozu. Trenutno se u skladištima HZJZ-a nalazi preko milijun doza cjepiva, od kojih je za 28.300 doza Modernina cjepiva rok upotrebe istekao u srpnju 2022. godine.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak, 29. srpnja 2022. nakon posjete pulskoj Općoj bolnici da je broj zaraženih koronavirusom na milijun stanovnika u Hrvatskoj i dalje manji u odnosu na prosjek u EU, ali zbog porasta broja novih slučajeva zaraze nema mjesta opuštanju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon