U HNK ODRŽANA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA O KARDINALU STEPINCU

Tekst: Panopticum/HRT

Foto: Z. G.

Dokumentarni film “Stepinac: kardinal i njegova savjest“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine, premijerno je prikazan u subotu, 8. veljače 2020. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Dokumentarni film na kojem je Višnja Starešina radila gotovo 10 godina je priča o životu Alojzija Stepinca, globalnom i univerzalnom značaju njegova djela. Među ostalim, film otkriva kako se Stepinac, kao čovjek i zagrebački nadbiskup, nosio s  najvećim izazovima 20. stoljeća, govori o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana. Osim što ističe relevantnost njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu, to je i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja.

Stepinčev osobni  angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je kroz razgovore s povjesničarima – istraživačima, ali i osobna svjedočanstva preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.

U projekt se uključilo Hrvatsko katoličko sveučilište, kojega je kardinal Stepinac zaštitnik i koje se od svoga osnutka bavilo njime putem predavanja, izbornih predmeta, konferencija i znanstveno-stručnih skupova. Film je preveden na engleski jezik tako da će se moći prikazivati i u inozemstvu, a cilj je autora da što više ljudi saznaju istinu o kardinalu Stepincu.

Da podsjetimo, prije 22 godine Ivan Pavao II. proglasio je kardinala Stepinca blaženim, od tada traje i proces kanonizacije. Prije nekoliko dana o tome je u Vatikanu s papom Franjom razgovarao i premijer Plenković.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon