U HGK PREDSTAVLJANJE EU DIREKTIVE O AUTORSKIM PRAVIMA

Tekst: Panopticum / HGK

Foto: Instagram RMV

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) će se održati predstavljanje EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenome digitalnom tržištu u četvrtak, 16. svibnja 2019. , s početkom u 13 sati u Vijećnici HGK na adresi Rooseveltov trg 2 u Zagrebu. Biti će govora ponajprije o primjeni direktive te o obvezama pravnih i fizičkih osoba.

Edukacija je namijenjena svima koji u svojem poslovanju na internetu koriste tuđa autorska djela te onima koji na internetu nastoje komercijalizirati svoj stvaralački kreativni rad. Budući da je riječ o složenome pravnom uređenju, punom posebnosti u odnosu na pojedinačne oblike korištenja, potrebno se upoznati s pravnim uređenjem koje donosi EU Direktiva kako bi se na najbolji i najprimjereniji način komercijalizirale kreativne i intelektualne tvorevine, posebno u području glazbe, filma, medija i novinskog izdavaštva.

Obrazložit će se sadržaj i utjecaj Direktive o autorskom pravu na jedinstvenome digitalnom tržištu Europske unije. U dvogodišnjem roku potrebno je pripremiti implementaciju Direktive u nacionalne propise o autorskom pravu te primjenu njenih načela u poslovanju na internetu prilagoditi na poslovne modele korištenja zaštićenoga kulturnog, kreativnog i medijskog sadržaja.

Direktivu će  predstaviti Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica sveučilišnoga poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo. Bila je zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, predsjednica Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog i srodnih prava te Žalbenih vijeća u području industrijskog vlasništva. Aktivna je na Stalnom arbitražnom sudištu pri HGK, a kao međunarodnu stručnjakinju angažirala ju je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) u Genevi te Europska patentna organizacija (EPO) u Munchenu. Objavila je 50 znanstvenih radova i dvadesetak stručnih te jednu knjigu, a izlagala je i na stotinjak domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih konferencija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon