U GALERIJI KRANJČAR OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DANILA BALABANA

Tekst: D. L.

Foto: D. B.

U četvrtak, 2. rujna 2021. u Galeriji Kranjčar u Zagrebu otvorena je  izložba Danila Balabana pod nazivom “Fotografije 2000.- 2020.”. Izložba ostaje otvorena do 12. rujna 2021. godine.

Na izložbi su predstavljena tri ciklusa fotografija s motivima prirode Danila Balabana. Prvi čine crno-bijele fotografije nastale od 2000. do 2005. godine u Istri, drugi su sjevernomorski pejsaži snimljeni 2013. i 2104. godine u Danskoj, dok treći ciklus čine recentne fotografije  s prisustvom čovjekovih intervencija u prirodi snimljene u Novigradu i Poreču.

Danilo Balaban uskoro će obilježiti četrdeset godina fotografskog rada kojeg je započeo 1982. godine., a likovnoj publici manje je poznat jer do sada nije izlagao, tako da je ova izložba prvo ozbiljno predstavljanje njegovog autorskog opusa. Autor nam izložbom poklanja estetski užitak koji proizlazi iz već pomalo zaboravljenog promišljanja klasične fotografije te nas svojim snimkama zaustavlja u nekom neodređenom vemenu, onom između prošlosti i sadašnjosti, vremenu koje nije stalo, ali koje nezaustavljivo prolazi mimo nas. Naime, medij crno-bijele fotografije, bojanje svjetlom, igranje kontrastima ili tonska ujednačenost, stilske su karakteristike kojima autor naizgled banalnu temu pretvara u fotografiju višeznačne refleksije što proizlazi iz njegove prikrivene emotivnosti, koju ni u kojem slučaju ne želi nametati, već je ostavlja da bude prepoznatom.

Osim što je snimao umjetnička djela i arhitekturu za kataloge i stručne publikacije, intenzivno se bavio industrijskom reklamnom, a nešto manje modnom fotografijom. Takvim djelovanjem kreativnost koju je oduvijek osjećao, mogao je do sada iskazivati tek u minimalnim količinama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon