U FRANCUSKOM INSTITUTU OTVORENA IZLOŽBA ART ECOLOGY – ART FOR THE OCEANS

Tekst: K. I.

Foto: OACM

U Zagrebu je u srijedu, 21. listopada 2020. u prostorijama Francuskog instituta otvorena izložba fotografija i skulptura pod nazivom Art Ecology – Art for the Oceans. Organizator izložbe je Svjetska organizacija za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) uz potporu Francuskog veleposlanstva i Instituta. Izložba ostaje otvorena do 1. studenoga 2020. godine.

Velika ljubav i veliki entuzijazam koji dijele ronioci i maritimni stručnjaci je bit spajanja umjetnosti, fotografije i ekologije, te upravo ovom izložbom OACM želi potaknuti ljude na odgovornije ponašanje prema našim vodama i prirodi. Uz fizičko čišćenje oceana to je jedini način kako vodene površine učiniti i održavati čistima. Izložene fotografije društva Ocean Alliance nastale su za vrijeme njihovih akcija čišćenja.

Posjetitelji izložbe mogu kupiti fotografije po simboličnim cijenama, a prikupljenim sredstvima OACM će nastaviti čistiti Jadransko more od plastike s ciljem postizanja da se što više toga izvadi iz mora, ali i potakne javnost da se ne stvara novi otpad koji uništava podmorje. OACM grupa (Ocean Alliance Conservation Member) prva je organizacija u svijetu koja je potpuno posvećena zaštiti, očuvanju i čišćenju oceana, mora, rijeka i jezera. OACM je službeno pokrenut 2013. godine od strane Monačkog princa Alberta II. koji je dobio prvu bijelu zastavu za čista morska područja, a kasnije su se inicijativi pridružili i predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Makedonije George Ivanov i brojni drugi.

Putem raznih inicijativa OACM na globalnoj razini radi na podizanju svijesti o važnosti problema onečišćenja vodenih površina kao što i fizički uklanja plastiku s dna mora na kojem se nalazi 70 posto plastike.

Potrebno je više od 500 godina da se jedan komad plastike razgradi u moru. Zastrašujući je podatak potvrđen istraživanjima UN-a da će, ne učine li se neke radikalne promjene, do 2050. godine u oceanima i morima biti više plastike nego ribe.

Jedna od inicijativa kojom OACM osvješćuje javnost o problematici onečišćenja mora plastikom je Art Ecology, inicijativa koja kombinira zaštitu oceana i umjetnost s ciljem upoznavanja šire javnosti o sada već dramatičnom onečišćenju vodenih površina kao i na općenitu promjenu ponašanja prema prirodi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon