U DUBROVNIKU ODRŽAN SASTANAK POLJSKIH I HRVATSKIH OBAVJEŠTAJACA

Tekst: Panopticum

Foto: SOA

Dubrovnik uslijed pandemije korone bilježi znatno manje turista ali zato ima dobru posjećenost tajnih agenata. Naime, prema službenom priopćenju nacionalne agencije za sigurnost Republike Hrvatske, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) i Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW održali su od 7. do 9. srpnja 2020. konzultacije u sklopu projekta prevencije terorizma koji se sufinancira iz fondova EU. U sklopu posjete, održan je sastanak ravnatelja SOA-e i zamjenika ravnatelja poljske sigurnosne službe ABW.

Poljski ABW je za prevenciju terorizma razvio je individualne obučne module u suradnji sa SOA-om, kao i drugim službama i stručnjacima. Njihov inovativni karakter objedinjuje najnovija postignuća, identificirane protuterorističke mjere s najvažnijim pitanjima povezanim s prevencijom terorizma i odgovora na terorističke prijetnje. Tijekom sastanka sažeti su učinci zajedničke provedbe projekta, a poljska strana predstavila je program obuke na području prevencije terorizma za javnu upravu.

Osim toga, sudionici su razgovarali o provedbi programa obuke na nacionalnoj razini i pitanjima zajedničke organizacije međunarodne konferencije koja će obuhvatiti sva postignuća projekta. Cilj konferencije će biti i razmjena najboljih praksi i davanje preporuka u području strateške komunikacije i uloga medija u borbi protiv terorizma.

Da podsjetimo, u ostvarenju svojih zadaća SOA razvija partnerstva s većim brojem sigurnosno-obavještajnih službi drugih država te sudjeluje u radu više međunarodnih sigurnosno-obavještajnih multilateralnih foruma i organizacija. Nadalje, SOA međunarodnom suradnjom dobiva podatke i ostvaruje uvid u neke pojave i procese koje ne može pratiti vlastitim resursima, a potencijalno mogu ugroziti i hrvatske interese.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon