U BETINI ODRŽAN MEĐUNARODNI FORUM POMORSKE BAŠTINE MEDITERANA

Tekst: R. F.

Foto: TZ Murter

U Betini se od 6. do 9. lipnja 2019. održao međunarodni Forum pomorske baštine Mediterana kojeg je organiziralo Udruženje pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM). Naime, Muzej betinske drvene brodogradnje bio je domaćin ovogodišnjeg jubilarnog 25. foruma kojem su se pridružili i članovi europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage – EMH. Teme koje su se obrađivale odnosile su se na zaštitu i očuvanje baštinskih luka i popularizaciju tradicijskih sadržaja u priobalnim područjima kroz organizaciju različitih aktivnosti, regata na jedra ili vesla, degustacija ili uprizorenja narodnih običaja. Forumu je prisustvovao velik broj stručnjaka iz vodećih europskih muzeja, strukovnih organizacija i udruženja.

Sudionici foruma govorili su o važnosti umrežavanja srodnih organizacija koje djeluju na polju očuvanja pomorske baštine te kako prebroditi izazove i probleme s kojima se susreću u radu. Naglasak je bio na zaštiti drvenih brodova, prostora u kojem se oni nalaze i ljudi koji njima upravljaju. U primjerima dobre prakse prezentirani su primjeri pojedinih država koje skrbe i subvencioniraju svoju tradicijsku brodogradnju, posjedovanje tradicijskih plovila, njihovo korištenje u privredne svrhe i potiču prenošenje znanja o brodogradnji i pomorskim vještinama.

U suradnji s udrugama Latinsko idro iz Murtera i Betinska gajeta 1740. iz Betine, za sudionike i goste konferencije bila je organizirana regata na “latinsko idro”, a KUD-a Zora iz Betine organizirala je tradicijsku dalmatinsku večeru koja je bila sevirana na starom mulu u Betini. U sklopu programa sudionici Foruma su posjetiti tradicijski škver Marin dok su posljednjeg dana Foruma organizirano posjetili Nacionalni park Kornati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon