U BEČU PREDSTAVLJENA JADRANSKA IZLOŽBA IZ 1913. GODINE

Tekst: B. D.

Foto: IT

U Veleposlanstvu RH u Beču predstavljena je bečka „Jadranska izložba“ iz 1913. godine i „Mala knjižnica“ HDK–a. Naime, u Beču je 1913. godine u aleji “Austellungsstrasse” održana prva tematska turistička izložba o jadranskoj obali, „Adria Ausstellung“, na kojoj je brojnim arhitektonskim atrakcijama u prirodnoj veličini uz popratne informativne i zabavne sadržaje bogato bila predstavljena i hrvatska obala. Na izložbu se ulazilo kroz repliku južnog ulaza u Zadar (Foša), a u “Rektorovoj palači” bila je čak organizirana i izložba slika o Jadranu Bukovca, Medovića i ostalih. Izložbu je vidjelo više od dva milijuna posjetitelja. O svemu tome kao i o ostalim aspektima izložbe moglo se čuti na izuzetno zanimljivom izlaganju arhitektice i znanstvene savjetnice u Institutu za turizam iz Zagreba, dr. sc. Jasenke Kranjčević,13. studenog 2019. u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču.
U nastavku večeri Božidar Petrač, dopredsjednik DHK i urednik časopisa Republika, zatim Ivica Matičević, urednik Male knjižnice DHK te Ružica Cindori, tajnica DHK, jednako su zanimljivo govorili o situaciji na području književnog stvaralaštva i nakladništva u Hrvatskoj predstavivši djelatnost Društva hrvatskih književnika s posebnim osvrtom na nakladnički niz „Mala knjižnica” DHK-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon