U BANJALUCI ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O SREBRENICI

Tekst: Panopticum

Foto: SRNA/RFERL

Ratni događaji u Srebrenici  u srpnju 1995. godine ne mogu se smatrati genocidom već samo zločinom, i to u skladu sa općeprihvaćenom definicijom koju je utvrdila i međunarodna konvencija o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, a koja i danas egzistira kao instrument međunarodnog prava, jedan je od zaključaka međunarodne znanstvene konferencije pod nazivom “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, održane u Banjaluci s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

Sudionici konferencije su ocijenili da je Haški tribunal nezakonita, zavisna i pristrana kazneno-pravna tvorevina, koja nije primjenjivala općeprihvaćene standarde međunarodnog kaznenog prava, već je sudila na osnovu svojih pravila koja ne mogu biti relevantan izvor međunarodnog prava zbog čega je potrebno preispitati sve izrečene presude na tom sudu.

Organizatori su naveli da međunarodna konferencija “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja je ponudila 48 referata 52 autora, od kojih su 16 radovi autora izvan prostora bivše Jugoslavije, predstavlja znanstveno-stručni nacionalni projekt s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

Konferenciju su organizirali  Organizacija starješina Vojske Republike Srpske, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Beograd. Skup je održan u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Srpske, a prisustvovali su mu i najviši dužnosnici Republike Srpske i BiH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon