U AUSTRIJI PRISEGNULA NOVA VLADA U KOJOJ DOMINIRAJU ŽENE

Tekst: Panopticum

Foto: Der Standard

U Beču je pred predsjednikom Republike Austrije – Alexanderom van der Bellenom prisegnulo 15 ministara, uključujući osam žena. Naime, nova vlada, koju vodi kancelar Sebastian Kurz i potpredsjednik Werner Kogler iz Zelenih, također je i prva vlada u kojoj dominiraju žene. Među članovima vlade su Klaudia Tanner, koja je dokončala tradicionalnu mušku vladavinu u ministarstvu obrane, kao i Susanne Raab, koja će upravljati integracijom migranata u novoosnovanom ministarstvu, zatim Alma Zadić, 35-godišnja kći bosanskih izbjeglica koja je prisegnula kao ministrica pravosuđa. Ona je prva austrijska ministrica s migrantskom pozadinom.

Kurzova Narodna stranka (OeVP) i Zeleni dogovorili su se prošli tjedan da vladaju zajedno nakon što se prijašnja administracija sa ekstremno desnim smjerom raspala, a i OeVP i ekološka stranka osvojile su ključne pobjede na prijevremenim izborima u rujnu 2019. godine.

Kurzova prijašnja koalicija s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) propala je u svibnju 2019. zbog videa snimljenog u Španjolskoj na kojemu se vidi kako šef FPOe Heinz-Christian Strache razgovara o potencijalnim infrastrukturnim i medijskim dogovorima sa ženom koja predstavlja rusku političku donatoricu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon