U 2022. GODINI HRVATSKI GRAĐANI 50% MR PREGLEDA IZVRŠILI U PRIVATNOM SEKTORU

Tekst: Panopticum

Foto: Medicom

U Hrvatskoj su 2022. godine  obavljena 489.520 CT pregleda i 295.872 MR pregleda, a njih 11 % nije financirao HZZO (88.811 pregled), objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). U odnosu prema 2021., 48 % više MR pregleda plaćeno je privatno, ali i 33 % više financirao ih je HZZO.

Povodom toga oglasilo se i Ministarstvo zdravstva ističući napore na skraćivanju dugih lista čekanja, posebno na MR pretrage. Prati se broj dijagnostičkih postupaka svake ustanove na koje se čeka duže od 250 dana, kao i iskorištenost uređaja. Cilj je da se s 31. prosinca 2023. ni na jedan postupak ne čeka duže od 270 dana. Ravnateljima bolnica ukazuje se na potrebu organizacije rada u dvije smjene. Bolnice će od rujna 2023. na internetu morati objavljivati liste čekanja.

Nadalje, uočeno je da pojedini specijalist kliničke radiologije godišnje odradi 105 DTP postupaka MR-a, a u istoj bolnici njegov kolega samo 18. Ravnateljima se ukazuje na nejednoliku učinkovitost liječnika.

Liste čekanja ubuduće će morati raspolagati informacijom o prvih pet slobodnih termina, a svaka bolnica će do kraja rujna 2023. morati objavljivati podatke o listama čekanja i prvim slobodnim terminima. Osim toga, bolnice su ukinule mogućnost predbilježbi i dodjeljivanja okvirnog termina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon