U 2019. NA SNAZI NIZ NOVIH ZAKONA

Tekst: Panopticum/HRT

Foto: www.vlada.gov.hr

Vlada RH je za iduću godinu pripremila niz novih zakona. Niži PDV na neke proizvode, nove cijene lijekova, promjene koje se tiču umirovljenika, studenata, zaposlenih u turizmu. Sljedeće godine počinje i provedba jednog od najvećih projekata ove vlade – kurikularna reforma, a novim zakonom o sigurnosti u prometu MUP RH pokušat će ublažiti crnu statistiku na cestama.

S novom godinom, novi zakon o sigurnosti u prometu predviđa znatno oštrije kazne.

Od 1. siječnja 2019. stupa na snagu i Zakon o udžbenicima, no za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, sljedeća školska godina označit će početak njihova najvećeg projekta – škole za život.

Također, od 1. siječnja počinju i izmjene zakona o stečaju potrošača kojima se uvodi jednostavniji postupak stečaja. Ministarstvo pravosuđa najavljuje i novi ovršni zakon.

Potaknuti slučajem Daruvarac, koji na slobodi čeka nastavak suđenja za brutalno premlaćivanje djevojke u Zadru, najavljuju i izmjene Zakona o kaznenom postupku.

Iz Ministarstva rada stiže novi zakon o plaćama državnih službenika i namještenika.

Ministarstvo obrane za sljedeću godinu najavljuje Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga za idućih 10 godina. I uvodi poticajnu mjeru – povećanje naknade za dragovoljne ročnike.

Nadalje, brže dobivanje svih dozvola i energetska učinkovitost prioriteti su Ministarstva graditeljstva.

Ministarstvo gospodarstva najavljuje plan administrativnog rasterećenja vrijedan 626 milijuna kuna te za travanj početak rada Državnog inspektorata.

Ministarstvo zdravstva najavilo je početak izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu i donošenje Nacionalnog programa protiv raka.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon