U 2018. GODINI PROCVAT PARAFISKALNIH NAMETA ZAMPA

Tekst: Panopticum

Foto: www.dalje.com

Čini se da parafiskalnom ZAMP-u ne ide loše. Prema dostupnim podacima za kalendarsku 2018. godinu, autorska glazbena prava su i u prošloj godini bila rastući izvor prihoda hrvatskim muzičarima. Naime, glazbena aktivnost cvate s rastom turističkog i ugostiteljskog sektora u RH. Tako ZAMP još jednu godinu zaredom bilježi rast iznosa prikupljenih autorskih honorara. Kako je vidljivo iz objavljenog izvještaja za 2018. godinu stručna služba Hrvatskog društva skladatelja autorima i nositeljima prava će za prošlu godinu raspodijeliti 99 milijuna kuna autorskih naknada. To je čak 9,4 posto više nego u 2017. godini i predstavlja novi rekord ZAMP-a.

Najveći udio u naplati, ukupno 88%, čine prava javnog priopćavanja glazbe (tzv. „mala prava“) među kojima su posebno rasle naknade od rastućih sektora koncerata i priredbi. Rast od čak 93% zabilježila su online i digitalna prava što je posljedica izravnog licenciranja hrvatskog repertoara na online glazbenim servisima (YouTube, Google Play i Deezer) u 40 zemalja svijeta. Tijekom 2018., ZAMP je evidentirao izvođenje ukupno 263.314 jedinstvenih glazbenih djela koja su emitirana putem medija ili uživo korištena sveukupno više od 7.3 milijuna puta.

Uz redoviti posao prikupljanja, obrade i raspodjele autorskih naknada, aktivnosti ZAMP-a u 2018. bile su posebno usmjerene prema usvajanju nove EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon