TURIZAM NA OTOKU MYKONOSU PREUZELA GRČKA MAFIJA

Tekst: Turizmoteka

Foto: The Sun

Mykonos je prepun tradicionalnih bijelih kuća i crkava s plavim kupolama. Smješten u središtu otočne skupine Cyclades, Mykonos je jedan od najpoznatijih grčkih otoka zbog svoje kozmopolitske atmosfere i živog noćnog života. Chora, glavni grad, središte je zabave na otoku. Nagrađivani restorani, dizajnerski butici, elegantni barovi i vrhunski klubovi.

Međutim, u to jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Grčkoj, grčka vlada odlučila je poslati 100 policajaca i građevinskih inspektora kako bi stala na raj građevinskoj mafiji koja je ovladala tim poznatim i popularnim otokom. Naime, prijetnja i tuča vlasnika hotela i restorana ako ne prodaju svoje objekte, te prijetnja gradonačelnicima koji žele uvesti reda u gradnju svojih mjesta, mora se zaustaviti.
U posljednjih desetak godina podignuto nebrojeno novih vila i manjih hotela, a investitori iz arapskog svijeta ne pitaju za cijenu. Gradilo se na najljepšim plažama, uvalama, s pogledom na more…

Prijeti se, pa i tuku one koji daju dozvole, pa je tako u Ateni nedavno pretučena osoba odgovorna za zaštitu arheološkog i kulturnog blaga radi ne izdavanja dozvole za gradnju. Istodobno donesena je i odluka da se zabrani svaka neplanska gradnja. Čak je zabranjeno dovršenje gradnje objekata koje je u toku.

Izdavanje dozvola bit će u nadležnosti Ministarstva za ekologiju i energetiku, što znači da se na jednom mjestu, u Ateni kontrolirati svaki projekt i gradnja. Daljnja gradnja bit će moguća tek kada bude izrađen novi urbanističko projektni plan otoka Mykonosa.

Oglasio se i Savez arheologa Grčke koji sebe smatraju posljednjim zaštitnicima povijesnog nasljeđa nacije pred, kako kažu, „stihijom koju donosi turizam”. Navode da je balans između potreba gostiju i očuvanja prirodnog okruženja delikatan, ali nužan, jer ne samo da je otok pretvoren u centar zabave, već gubi i prirodne ljepote, plaže po kojima je bio poznat, budući da je svaki kvadrat stavljen na prodaju.

Arheolozi, uvažavajući činjenicu da je turizam osnovni pokretač grčke ekonomije, upozoravaju da je sporost birokracije i dosadašnja nespremnost da se uhvati u koštac s nelegalnom gradnjom u ovom trenutku posljednja opomena.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon