TUGA TARLE: OTVORENO PISMO RTL-U, HRT-U I SVIM DRUGIM MEDIJIMA U RH

Tekst: T. T./Panopticum

Foto: RTL

U prilogu donosimo “Otvoreno pismo” Tuge Tarle, diplomatkinje i lektorice, upućeno Željki Marijanović, urednici RTL Direkt-a, zatim Mojmiri Pastorčić, voditeljici RTL Direkt-a i Renatu Kuniću, glavnom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije, odnosno svim medijima u RH, povodom priloga u informativnoj emisiji RTL Direkt dana 28. listopada 2020. godine, i to kako slijedi:

Poštovani,

temeljem zaključka Vlade RH o sprečavanju radikalizacije u društvu u pripremi je prijedloga novog Zakona o elektroničkim medijima, koji bi trebao povećati odgovornost urednika za tekstove/komentare/izjave/objave u medijskom prostoru s ciljem sprečavanja radikalizacije i suzbijanja govora mržnje. Kako je najavljeno, “odgovornost za cjelokupni sadržaj elektroničke publikacije bez obzira generira li ga novinar ili netko drugi” snosio bi urednik.

Želim svratiti pozornost na činjenicu da ni televizijski medij nije imun od retorike koja direktno vrijeđa, omalovažava i izvrgava ruglu znatan dio hrvatskog pučanstva koje svjetonazorski nije u suzvučju s politikom ove kuće, čiji bi osnovni posao trebao biti objektivno, korektno i istinito informiranje javnosti o svim relevantnim pitanjima od interesa hrvatskih građana.

Primjer na koji vam želim ukazati odnosi se na informativnu emisiju RTL Direkt od 28. listopada 2020. i rečenicu koju je u emisiji izgovorila voditeljica Mojmira Pastorčić, a koja glasi: “Brojni Poljaci danas nisu išli na posao ne zbog korone, nego zbog srednjovjekovne odluke Vrhovnog suda koji je praktički zabranio abortus.”

Naoko ništa upitno, ali ako obratite pozornost, vidjet ćete da rečenica svjedoči upravo o nepoštovanju niza međunarodnih i nacionalnih odredbi, deklaracija i zakona jer potiče diskriminaciju jedne kategorije građana u odnosu na ostale. Najprije, ta izjava nije neutralnog karaktera kako se u porfesionalnom novinarstvu očekuje, nego je usmjerena pa i potiče na ponižavanje/ismijavanje onih koji su naši sugrađani, a zastupaju pravo na život svakog začetog djeteta.

Voditeljica i njezini nadređeni s tom se društvenom skupinom koja nije malobrojna ne moraju slagati, ali niti imaju pravo koristiti javni medij za forsiranje svoji stajališta jer time stavljaju u neravnopravan položaj sve one koji misle drugačije i kojima je medijski prostor nedostupan. Brojne su manifestacije na globalnoj sceni, masovna okupljanja i akcije Pro Life udruga koje hrvatski javni mediji uredno zaobilaze da bi koristili svaku priliku u promoviranju stavova za pravo na abortus. Gornja izjava dokaz je da se služe i takvim trikovima kao što je ljepljenje etikete o “srednjovjekovnoj” odluci jednog vrhovnog suda. Isto se odnosi i na druge sadržaje u kojima je subjektivnost novinara i urednika dovedena do apsurda, od predsjdničke kampanje u SAD do nejednakog tretiranja incidenata s nacionalnim predznakom na našem domaćem terenu. Dok mi uredno plaćamo pretplate kao korisnici Vaših usluga dobivamo selektirane, cenzurirane i propagandne uratke i poluproizvode onih koji sebi uzimaju pravo da umjesto nas misle, da nas preodgajaju, da nam prosvjetljuju pamet, a zapravo nad nama vrše intelektualno i moralno nasilje.

Uvjerena da Vam je poznato da govor mržnje predstavlja izražavanje mrzilačkih i/ili uvredljivih sadržaja, kojima se izražava, zagovara ili potiče mržnja, diskriminacija ili nasilje, ili koji izruguju, omalovažavaju, ponižavaju, dehumaniziraju ili obezvređuju druge, naglašavam da se gore citirana rečenica Mojmire Pastorčić u cijelosti uklapa u tu definiciju jer je usmjerena protiv određenih ciljanih društvenih skupina i njihovih pripadnika, koji se mogu identificirati po određenim zajedničkim objektivnim značajkama …u konkretnom slučaju kao kršćanski vjernici (vidi: Medijska pismenost: https://www.medijskapismenost.hr/sloboda-izrazavanja-i…/)

Zato ovim putem izražavam svoje gnušanje nad takvom vrstom podmukle propagande upućene javnosti iz kuće koja bi trebala držati do svoga ugleda i vrsnoće profesije.

Od mene toliko. S poštovanjem,

Tuga Tarle

Zagreb, 30. listopada 2020.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon