TROJCA HRVATSKIH VATROGASACA POZITIVNA NA KORONAVIRUS

Tekst: N. F.

Foto: HVZ

Uz sve redovne aktivnosti koje danonoćno obavljaju, a prema službenom priopćenju HVZ-a, trojica hrvatskih vatrogasaca pozitivna su na koronavirus, ali su dobro te se uspješno oporavljaju. Da podsjetimo, vatrogasci na području cijele Hrvatske aktivirani su na suzbijanju koronavirusa. Iako ovaj novi angažman traži značajne ljudske i materijalne resurse, nije doveo do pada operativne sposobnosti vatrogasaca.

O obimu vatrogasnog posla, koji bi se u redovnoj situaciji u ovom razdoblju većinom sveo na intervencije na požarima otvorenog prostora, govori podatak da je na području Sisačko-moslavačke županije samo u dva dana bilo ukupno 96 izvanrednih događaja na kojima je sudjelovalo 167 vatrogasaca sa 97 vozila.

Nadalje, u razdoblju od 24. do 30. ožujka 2020. angažirano je ukupno 67 vatrogasaca iz 11 vatrogasnih postrojbi u nadležnosti VZŽ Ličko – senjske koji provode zadaće u potpori policijskim službenicima na šest policijskih punktova u Županiji i u provedbi ophodnji na području Općine Plitvička Jezera. Na području Grada Novalje vatrogasci 2 puta tjedno dezinficiraju javne gradske prostore i površine, kao i trgovačke objekte, te dostavljaju i distribuiraju sredstva za dezinfekciju. U istom su vremenskom razdoblju i pripadnici Međimurske županije, uz ostale redovne aktivnosti, obavljali ophodnju po naseljima, a ukupno je bilo angažirano 1.759 vatrogasaca. Vatrogasci Zagrebačke županije u istom su razdoblju zabilježili 591 događaj u kojem je bilo angažirano 1884 vatrogasaca sa 1262 vozila, a osim ophodnje, vatrogasci su prevozili i osobe u samoizolaciju te karantenu. I na području Varaždinske županije svakodnevno oko 400 vatrogasaca sudjeluje u ophodnjama.

Članice Splitsko – dalmatinske angažirale su ukupno 201 vatrogasca na obilasku gradova i općina, dežurstvo na punktovima zajedno sa pripadnicima MUP-a, dezinfekcija ulica i  prostora  ispred ljekarni, benzinskih postaja i trgovina, te na obilasku starijih osoba i dostava namjernica i lijekova.

Osim toga, u 26 općina i 3 grada na području Koprivničko-križevačke županije, angažirano je između 90 i 100 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava koji organizirao u suradnji sa ophodnjama Policijske uprave Koprivničko-križevačke obilaze i prate kršenje mjere o zadržavanju na javnim mjestima. Vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi gradova Koprivnice, Đurđevac i Križevci nastavljaju s obavljanjem redovnih aktivnosti, a prema naputcima o načinu postupanju vatrogasaca za vrijeme trajanja koronavirusa. I na području Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Požeško-slavonske u prosjeku oko 80 vatrogasaca sudjeluje u aktivnostima spriječavanja širenja zaraze koronavirusa dok su vatrogasci Grada Zagreba i dalje angažirani na sanaciji posljedica potresa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon