TRIBINA O KRAJOLIKU KAO ČIMBENIKU PROSTORNOG INDENTITETA

Tekst: S. P.

Foto: M. K.

U Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice, u petak, 22. travnja 2022. godine s početkom u 18 sati započinje prva od nekoliko zakazanih Javnih tribina povodom obilježavanja dana planeta Zemlje. Tribinu pod nazivom „Krajolik kao čimbenik prostornog indentiteta“ održati će dr. sc. Biserka Dumbović Bilušić uz moderiranje Sonje Polonijo, predsjednice udruge “Društvo za unapređenje i poljepšavanje Grada Crikvenice i okolice 1898.“

Predavanje će biti usmjereno na međunarodni kontekst sagledavanjem krajolika/krajobraza i njegove važnosti za stanovnike prema Europskoj konvenciji o  krajobrazu te  prepoznavanje i razvrstavanje krajolika visokih vrijednosti, (kulturnih i prirodnih) prema kriterijima UNESCO-a. Prezentirati će se stanje zaštite krajolika u Hrvatskoj s primjerima te ukazati na potrebu njihove zaštite i održivog korištenja.

Naime, u suvremenom svijetu krajolici su prepoznati kao jedan od važnih čimbenika prostornog identiteta, bilo da se radi o krajolicima visokog stupnja prirodnosti ili su tijekom vremena oblikovani čovjekovim djelovanjem. Osim identitetskog, često imaju veliko društveno i gospodarsko značenje. Krajolik nije samo lijepa slika već je ujedno i prostor na zemlji (landscape) kao i na morskoj površini (seascape) te ga se mora doživljavati kao dobro od najvećeg nacionalnog interesa. Značajke i vrijednosti krajolika u Hrvatskoj nisu u dovoljnoj mjeri prepoznate,  zaštićene  i korištene.

Podsjetimo, svjedoci smo svakim danom i brojnih zapuštenih krajolika u Hrvatskoj – napuštenih sela, maslinika i vinograda uništenih požarom ili novom gradnjom. Nailazimo i na degradirane krajolike kao i neselektivno trošenje prostora, širenjem građevnih i turističkih područja kojima se nastavlja „betonizacija” obale. Na taj način te nestaju krajolici stvarani tisućljećima, čime se gubi se lokalni, ali i nacionalni identitet.

Dr. Biserka Dumbović Bilušić diplomirana je inženjerka arhitekture i doktorica tehničkih znanosti iz područja arhitekture i urbanizma.  Godine 1975. upisala je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je diplomirala 1980. Na poslijediplomskom studiju Graditeljsko naslijeđe (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) magistrirala je 1986. godine dok je doktorsku disertaciju  obranila je 2012. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. Dumbović Bilušić je autorica dvije knjige, urednica nekoliko zbornika radova, a objavila je stotinjak znanstvenih i stručnih radova. Izlaganjima je sudjelovala na  brojnim domaćim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima. Voditeljica je izrade više od dvije stotine konzervatorskih studija i elaborata za povijesne građevine, kulturno povijesne cjeline naselja i krajolike.  Aktivno sudjeluje u znanstveno istraživačkim projektima iz područja urbanizma i kulturnog naslijeđa te kao gostujući predavač u nastavi na diplomskom i poslijediplomskom studiju na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Recenzent je znanstvenih časopisa iz područja arhitekture, urbanizma i kulturnog naslijeđa. Članica je Međuresornog povjerenstva za krajolike i predstavnica RH u Vijeću Europe, Europskoj konvenciji o krajoliku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon