TRIBINA GEORAZNOLIKOST U SRIDU: PREDAVANJE O GEOBAŠTINI U HRVATSKOJ

Tekst: F. R.

Foto: I. Ž. P./PMF

Geografski odsjek zagrebačkog PMF-a pokreće novu tribinu pod nazivom “Georaznolikost u sridu”. Prva tribina započinje predavanjem prof. geologije i geografije Irine Žeger Pleše. Predavanje pod nazivom GEOBAŠTINA U HRVATSKOJ – PET GODINA KASNIJE će se održati u srijedu, 26. listopada 2022. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Ilica 242 s početkom u 19 sati.

Od Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa pod nazivom „Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima“ održanog u Perušiću 2017. godine pa do danas u Hrvatskoj se nižu mali, ali značajni pomaci vezano za zaštitu i očuvanje georaznolikosti i geobaštine. Strategijom i akcijskim planom zaštite prirode Republike Hrvatske (2017.-2025.) po prvi je put prepoznata i razrađena potreba za inventarizacijom, vrednovanjem i adekvatnim upravljanjem georaznolikošću i geobaštinom.

U navedenom razdoblju zakonom su zaštićeni Gorjanovićev praporni profil u Vukovaru kao geološki spomenik prirode i 24 nalazišta fosila dinosaura u kategoriji zaštićenog fosila. Time danas imamo 52 zaštićena geolokaliteta (dva posebna rezervata i 50 spomenika prirode), jedan zaštićeni mineral (Kamene kugle iz Općine Pojezerje) i jedan zaštićeni fosil (fosili dinosaura).

Zbog iznimne georaznolikosti zaštićeno je i područje Risovac-Grabovača u kategoriji značajnog krajobraza i planina Dinara kao park prirode, dok su Kanjoni Pljuskare u završnoj fazi proglašenja kao paleontološki spomenik prirode. Uz to, izrađena je i stručna podloga za zaštitu Zrinske gore u kategoriji regionalnog parka značajne upravo zbog svoje georaznolikosti.

Park prirode Papuk i Viški arhipelag, međunarodno su prepoznati kao dio UNESCO-ve mreže geoparkova dok je područje Biokovo-Imotska jezera u fazi kandidature.

Veliki iskorak učinjen je 2021. godine na 41. sjednici Generalne skupštine UNESCO-a kada je 6. listopada proglašen Međunarodni dan georaznolikosti, a čiju inicijativu je podržala i hrvatska znanstvena i stručna zajednica.

Predavačica Irina Žeger Pleše zaposlena je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH u Zagrebu. Posao joj je usko vezan za georaznolikost i geobaštinu. Vrednovanje i zaštita geobaštine tema je i njene disertacije koju priprema u sklopu doktorskog studija na Geografskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon