TREND PORASTA ZANEMARIVANJA OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI

Tekst: D. S.

Foto: CZSS Vrbovec

Prema najnovijim statističkim podacima, nasilje nad osobama starije životne dobi sve je veći problem u Hrvatskoj, jer se u posljednje vrijeme bilježi sve više slučajeva zanemarivanja starijih osoba, ali i fizičkog, psihičkog te posebno ekonomskog zlostavljanja. U 2018. godini centri za socijalnu skrb postupali su u 223 slučaja podnesenih prijava uz zakonski članak koji je vezan za zanemarivanje potreba osoba starije životne dobi. O tome koliko je takvih postupanja bilo u 2019. godini podataka još nema. Nadalje, u 2018. godini centri su podnijeli ukupno 2.983 prijave za nasilje u obitelji.

Međutim, podaci nadležnog Ministarstva razlikuju se od broja prijava podnesenih od strane centara za socijalnu skrb, a koje su se odnosile na osobe starije životne dobi. Prema neslužbenim podacima Ministarstva u zaštiti žrtava nasilja u 2018. godini, dakle osoba starije životne dobi, 374 žrtve nasilja su bili muškarci, a 781 žrtva nasilja su bile osobe ženskog spola. Za razliku od centara socijalne skrbi Ministarstvo je sve osobe starije životne dobi statistički iskazalo kao žrtve svih oblika nasilja.

Da podsjetimo, od 1. siječnja 2018. godine u Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji prvi je put uvedena, kao zaštićena, osoba starije životne dobi, a iako se i do tada mogao pokrenuti postupak, sada su starije osobe zakonom posebno zaštićene. Točno je određeno da su osobe starije životne dobi oni od 65 godina, te su određene veće kazne nego za druga djela koja su počinjena prema osobama koje nisu starije životne dobi.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zlostavljanje starijih osoba se može definirati kao pojedinačan ili ponavljajući način ophođenja koji starijoj osobi uzrokuje bol, štetu i nepriliku, a događa se u odnosu povjerenja. Ovo zlostavljanje uključuje fizičko, seksualno, psihičko, financijsko ili materijalno zlostavljanje. Istraživanja su pokazala da su stariji najviše izloženi psihičkom, emocionalnom, tjelesnom i financijskom zlostavljanju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon