TREĆINA GRAĐANA EU SI NE MOŽE PRIUŠTITI SEDMODNEVNI GODIŠNJI ODMOR

Tekst: M. Š.

Foto: A. L.

Pusti snovi o bogatstvu građana Europe padaju u vodu najnovijom objavom podataka Europske konfederacije sindikata.  Naime, gotovo trećina stanovnika Europe, odnosno njih oko 30 posto ne može si priuštiti  sedmodnevni godišnji odmor izvan mjesta svog prebivališta, a taj se broj penje na čak 60 posto u skupini radnika ispod praga siromaštva u kojoj Hrvatska zauzima visoko treće mjesto odmah iza Grčke i Rumunjske, pokazuje istraživanje Europske konfederacije sindikata (CES) koje je objavljeno u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine. Samo informacije radi, CES zastupa 45 milijuna članova 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 europskih zemalja i deset europskih sindikalnih federacija.

Naime, građani EU čiji su prihodi ispod praga siromaštva, to jest manji od 60 posto medijalne plaće, najlošije prolaze u Grčkoj, gdje ih 88,9 posto ne može otići na ljetovanje, dok iza njih dolaze Rumunjska s 86,8 posto te Hrvatska s 84,7 posto.  Slijede ih Cipar sa 79,2 posto te  Slovačka sa 76,1 posto.

Sindikalna organizacija koja se oslanja na podatke Eurostata nadalje navodi kako se nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kada je riječ o godišnjem dopustu porasle u proteklom desetljeću u čak 16 zemalja članica EU.

Prema dostupnom izvješću najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od medijalne plaće i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumunjskoj. Osim toga, u izvješću CES navodi  kako je trenutačno u 17 zemalja članica EU-a minimalna zakonom zajamčena plaća niža od 60 posto nacionalne medijalne plaće.

Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje tzv. praga dostojanstva koji će ubuduće jamčiti da zakonom definirane minimalne plaće ne mogu biti manje od 60 posto medijalne plaće, odnosno manje od 50 posto prosječne plaće u bilo kojoj zemlji članici EU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon