TREBAMO LI UOPĆE SLUŽBE ZA HITNE INTERVENCIJE, OSIM KAD NAM USTREBAJU?

Tekst: Strahimir Kapetanović

Foto: Ravnateljstvo Civilne zaštite

Ovih smo dana svjedoci izuzetno lošeg vremena, koje nota bene dođe svakih nekoliko godina, ali na to olako zaboravimo, i silne požrtvovnosti lokalnih vatrogasaca, volontera HGSS-a, mještana, ugostitelja, policije i osoblja HAK-a koji su spašavali, doslovce, živote putnika i vozača zametenih u snijegu.

Nevremenom zatečene putnike nisu obeshrabrila upozorenja o nadolazećem snijegu i orkanskom vjetru, niti su poštivali obvezu posjedovanja zimske opreme u vozilima, nego su se iz samo njima poznatih razloga uputili u riskantnu vožnju cestom koja je već bila zametena snijegom, čak unatoč jasno istaknutim zabranama.

VLAK U SNIJEGU

To me podsjeća na slučaj kad je HGSS spašavao vozača iz potopljenog automobila, a koji je na upit zašto je uopće krenuo zatvorenom cestom izjavio da se nije obazirao na znak zabrane “jer ljudi tu postavljaju kojekakve znakove”.

Ovog puta nije bilo kao u priči “Vlak u snijegu”, ali zamalo! Solidarnost i požrtvovnost svih u snijegom zametenim općinama i mjestima je za svaku pohvalu, pa i orden! Spasili su od smrzavanja tko zna koliko nesretnika koji su ostali zameteni u snijegu, pa smo u euforiji zaboravili kako se inače odnosimo prema onima koji su sada spašavali naše živote.

A kako se prema njima odnosimo? Na tisućama fasada u Zagrebu i drugim gradovima je nasprejan natpis “ACAB” i “smajlić” s prekriženim okom. Znamo što to znači i koga to simbolizira, zar ne? Nemojmo se praviti ludi!

ACABOVCI

Ono što me tišti je da ti opaki grafiti nisu uklonjeni, već godinama. Zar je to građanski odgoj? Ako ti grafiti nesmetano stoje otkad su našarani, zaključujem da gradska vlast nema ništa protiv njih, dapače da ih podržava. Nemam riječi da izreknem svoje zgražanje! A u gradu Zagrebu se vodi bitka oko odvoza smeća! Čitam: u redu je policajcu izbiti oko, ali nije u redu baciti crnu umjesto plave vrećice sa smećem. Hej  gradonačelniče, gdje živiš? Na Trešnjevci? Pa pogledaj oko sebe!

Svima koji tako misle i podržavaju “ACABOVCE” poželio bih da su se neki dan zatekli na A1 u mećavi, i da priželjkuju da ih “ACABOVCI” izvuku na sigurno. Naravno, to je utopija. Solidarnost sa zametenima je bacila u sjenu i nedavni incident na Platku, kad su MMA “borci” mlatili i cipelarili članove HGSS-a, njihove djevojke i planinare. Gdje su sada ti “borci” da se iskupe za svoje grijehe? Zašto sada nisu priskočili u pomoć ljudima u snijegu? Zar im BMW-i služe samo za driftanje na skijalištu? Ako to mogu, mogu valjda i pomoći zametenima.

Uzalud sam očekivao nekakvu javnu ispriku od tih “boraca”, ali sam se uvjerio da su oni samo sileđije. Nažalost i neki sportaši su ih podržali. Pa gdje im je obraz?! Njima valjda nikada ne će trebati pomoć HGSS-a. A da sam volonter HGSS-a dobro bih razmislio zaslužuju li takvi moju pomoć i žrtvu. Ionako nisam plaćen za taj rad.

KANTE ZA SMEĆE VAŽNIJE OD POTRAŽNIH PASA

Kad se dogodi elementarna nepogoda, tad se ne postavlja pitanje jesmo li ulagali u službe za hitne intervencije, nego gdje su kvragu do sada? A kada se planirala kupnja specijalnog vozila za izvlačenje postradalih, svi su se sprdali kako se radi o “Gruberovom tenkiću”. I naravno, to vozilo nije nabavljeno. Sad nakon potresa šanse su još manje, jer prevladava uvjerenje da je to bilo to, pa da do idućeg potresa imamo 100 godina mira.

Kad smo vidjeli slike iz porušene Turske bili smo ponosni na naše spasioce sa psima koji su bili angažirani na spašavanju iz ruševina, a kad ih je trebalo opremiti i financirati njihovu obuku i treninge, nije nas bilo nigdje! Znadete li da u gradu postoje potražni psi trenirani za spašavanje žrtava iz ruševina, koje financiraju sami vlasnici? Gradu Zagrebu je od opremanja službi za spašavanje ljudskih života očito važnija nabava novih kanti za smeće! Sramota!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon