TRADICIJSKA CRKVENA ARHITEKTURA NA VELEBITU

Tekst: M. Š.

Foto: I. D.

Tradicijska arhitektura na prostoru planinskog masiva Velebita ogleda se u gradnji sakralnih objekata. Naime, većina velebitskih crkava i kapelica građena je poput pastirskog stana, odnosno kao jednoprostorni objekt. Jedna od njih je i crkva Sv. Frane u Podpragu, smještena na jugozapadnim obroncima Velebita, podno Tulovih greda. Sagradio ju je austrijski car Franjo I. 1832. godine u spomen na tada novoizgrađenu cestu koja je spajala južnu i sjevernu Hrvatsku preko kršovitog Velebita. Najljepši ukras u crkvi bila je oltarna slika Sv. Frane koja prikazuje asiškog sirotana kojemu Krist utiskuje svoje stigme. Slika se danas nalazi u Galeriji umjetnina u Splitu.

U blizini crkve bio je podignut hospicij male braće koji pružahu usluge putnicima, hodočasnicima i namjernicima kao i pastoralnu pomoć župama podno Velebita.

S mjesta gdje je sagrađena na prostor cijelog kvarnerskog zaljeva pruža se jedinstveni pogled. Crkva sv. Frane se trenutno obnavlja u organizaciji Zadarske Nadbiskupije.

Osim crkve Sv. Frane na planinskom prostoru Velebita treba svakako spomenuti i još neke od značajnijih sakralnih objekata kao što je kapelica Sv. Roka, zatim svetište Majke Božje od Krasna i kapelicu Srca Isusova u Brisnici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon