TORNADO U NOVSKOJ 1892.

Tekst: dr. Tihomir Marjanac

Foto: ProGEO-Hrvatska

Tornada nisu samo američko nevrijeme. Povremeno se događaju i u Europi, pa i kod nas. Samo prije nekoliko dana, tornado je pogodio Njemačku, a mediji su se raspisali o klimatskim promjenama i kako smo mi ljudi to “zakuhali”. Pa kad je već tako, nije naodmet podsjetiti se da su tornada iliti pijavice česte na Jadranu, a jedno takvo izuzetno nevrijeme pogodio je u 19. stoljeću i Novsku.

VJETAR SRUŠIO 150 TISUĆA STABALA

Prije točno 130 godina, 31. svibnja 1892. u 16.17 sati Novsku je pogodio tornado! I to ne mali, nego po snazi usporediv s klasom T6 (Torro skala) koji je ekvivalent klase F3 (Fujita skala), a karakterizira ga brzina vjetra od 260‑299 km/sat. Tornado je izbacio iz tračnica vlak koji je taman krenuo za Novu Gradišku. Zadnji putnički vagon težak preko 13 tona odbačen je 30 metara dalje, preko telegrafskih žica, pri čemu su teško ranjena 3 putnika, a jedan je pastir poginuo u obližnjoj šumi. Vjetar je odnio krov kolodvorske zgrade i željezničkog  skladišta, a srušio je i šumu s hrastovim stablima koja su imala promjer od preko 1 m! Računa se da je tada srušeno čak 150.000 stabala! Uz željezničku prugu su porušeni telegrafski stupovi u dužini od 2 km, a bili su uništeni i željeznički pragovi pa su šine mjestimično ostale u zraku. Kiša i nabujali potoci su potopili polja na kojima se zadržalo čak 1 m vode, a mjestimično je voda probila i željeznički nasip. Samim čudom su izbjegnute veće štete i brojnije žrtve  jer tornado nije pogodio naselje. Svjedoci su pričali da je u kratkom vremenu slaba kiša postala jaka tuča, a da su pojedina zrna bila duga čak do 8 cm i slijepljena od manjih zrna. Kad je nastala tuča, jako se smračilo, čak toliko da se na udaljenosti od kojih 100 m nije moglo vidjeti vlak. Zanimljiva je priča tada 17. godišnje Kate Ljevačić koju je vjetar digao u zrak i spustio, navodno čak tri puta, što je ispričao i jedan od svjedoka, ali koja je na koncu prošla bez ozljeda. U Brezovcu je po riječima lokalnog gostioničara padao led koji je dosezao težinu i do 300 grama.

DEREZINOM DO NOVSKE

 

Tom se katastrofom pozabavio Andrija Mohorovičić koji je kasnije postao poznat po otkriću duboke strukture naše planete, odnosno diskontinuiteta na granici kore i plašta koja se njemu u čast naziva MOHO. Mohorovičić je stigao u Novsku derezinom, jer je željeznički promet zbog šteta bio u prekidu. Analizirao je nastale štete; položaj odbačenih vagona, položaj trupaca srušenih stabala i rekonstruirao slijed događaja. Po njegovoj rekonstrukciji bila su to dva tornada, promjera 1200 i 2300 m, ali su pojedini svjedoci govorili o ukupno 8 ljevaka koji su se spustili iz olujnog oblaka! Pojavu tog tornada je izazvalo polje niskog tlaka iznad Bosne, a nastao je na jugoistočnom rubu fronte koja se kretala prema sjeveroistoku. Tog dana su temperature bile neuobičajeno visoke, ali su tijekom nepogode pale za 10EC. O tornadu u Novskoj je održao predavanje u Akademiji 22. 4. 1893., na sam Dan planeta Zemlje koji je proglašen tek 1970. godine.

EMPIRIJSKE TABLICE

Tablice kojima se iskazuje snaga tornada su empirijske, a zasnivaju se na usporedbi i procjeni šteta koje je tornado prouzročio (Fujita skala koja se koristi u sjevernoj Americi), odnosno na brzini vjetra (Torro skala). Kako brzina vjetra najčešće nije izmjerena, odrađuje se prema nastalim učincima/štetama, pa niti Torro skala nije posve egzaktna. Fujita tablica je javnosti poznatija jer se često spominje u filmovima katastrofa, npr. u filmu Twister iz 1996. godine. Zamišljena je za Američko područje, a znamo da su tamo kuće građene od slabijih materijala nego u Europi, pa je u izvornom obliku kod nas teško primjenjiva.

Ekstremne vremenske prilike nisu rijetkost, niti su današnja pojava. Bilo ih je i u davnim vremenima, ali su svjedočanstva o njima protkana mistikom i legendama, pa su za današnje analize od male koristi, i zato nam je Mohorovičićevo izvješće od posebne važnosti i znanstvene koristi. Za znatiželjne, cjelovito izvješće je dostupno na http://www.meteologos.rs/wp‑content/uploads/2017/07/TORNADO‑KOD‑NOVSKE_A.‑Mohorovicic.pdf

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon