TOMO MEDVED ODGOVORIO NA SRPSKE OPTUŽNICE IZ REŽIMSKIH VUČIĆEVIH TABLOIDA

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: Vojna kapelanija

U ponedjeljak, 22. kolovoza 2022. prilikom obilježavanja 31. godišnjice vojno redarstvene akcije “Brđani 91” te sudjelovanje pripadnika 2. gardijske brigade “Grom” u obrani Sunje u Domovinskom ratu, a povodom podizanja optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv nekoliko pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je da Srbija pokušava promijeniti karakter Domovinskog rata i VRO “Oluja”, te pritom poručio da će Hrvatska zaštititi sve hrvatske branitelje, generale, časnike i pilote.

Osim toga, ministar Medved je u izjavi za medije ocijenio kako se radi o politički motiviranim optužnicama putem srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine. Nadalje, ministar Medved je napomenuo da je vlada RH u stalnom kontaktu s optuženim pilotima i najavio da će ovoga tjedna održati sastanak kako bi analizirali sve što se događa. Ministar Medved je također izjavio kako Hrvatska do danas nije zaprimila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji, stoga se sve o čemu se govori zasniva na objavama režimskih medija u Srbiji.

Podsjetimo, Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je optužnicu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv pripadnika HRZ-a Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. Naime, srbijansko Tužiteljstvo četvoricu hrvatskih pilota tereti se da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (ex Bosanski Novi). Srbijansko Tužiteljstvo smatra ih odgovornima za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon