TIJELO UN ZADUŽENO ZA MIR U SVIJETU I MEĐUNARODNU SIGURNOST RASPRAVLJALO O UMJETNOJ INTELIGENCIJI

Tekst: Panopticum

Foto: UN/CNN

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je u utorak, 18. srpnja 2023. prvu sjednicu o umjetnoj inteligenciji (AI), nakon što je Velika Britanija pozvala na međunarodni dijalog o njezinu utjecaju na globalni mir i sigurnost.

Petnaestočlanom Vijeću sigurnosti obratili su se i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, suosnivač AI startupa “Anthropic” Jack Clark, kao i profesor Zeng Ji iz kinesko-britanskog istraživačkog centra za AI etiku i upravljanje.

Guterres je ocijenio da i vojna i civilna upotreba umjetne inteligencije može imati ozbiljne posljedice za globalni mir i sigurnost. Podržao je prijedloge pojedinih zemalja da se unutar UN-a formira novo tijelo koje bi se bavilo upravljanjem umjetnom inteligencijom.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Jeffrey DeLaurentis također je istaknuo potrebu zajedničkog pristupa AI-u i drugim naprednim tehnologijama u razvoju kako bi se spriječili rizici za ljudska prava koji prijete potkopavanju mira i sigurnosti.

Rusija je, međutim, putem svog veleposlanika u UN-u u New Yorku postavila pitanje treba li vijeće, koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, raspravljati o umjetnoj inteligenciji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon